Ilo toisesta Joutsenon-kuutista jäi lyhyeksi

26.07.2012 10:41

TEKSTIKOKO: AAA

KYLÄNIEMEN eteläpuolella syntyi tänä keväänä todennäköisesti kaksi kuuttia, joista toinen jäi pesänlaskijoilta havaitsematta.

Ilo oli lyhytaikainen: toinen eteläisimmän Saimaan kuuteista lienee yksi niistä 19 saimaannorpasta, jotka Metsähallitus on tänä vuonna kirjannut kuolleeksi.

Uroskuutin ruho oli huuhtoutunut Kotiselältä rantaan Taipalsaaren puolelle, mistä se löytyi 8. heinäkuuta. Suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksesta arvioi ruhon pienen koon ja mädäntyneisyyden perusteella kuutin kuolleen jo maalis–huhtikuussa.

Tällöin kuutin, jonka poikaspesä löytyi tämänkeväisissä pesälaskennoissa Vitsainselän tuntumasta, tiedetään olleen vielä hyvissä voimissa.

– Olin itsekin kalastusrajoitusten valvontamatkalla mukana kesäkuun puolessavälissä, jolloin Vitsain-kuuttia on nähty elävänä, Koskela sanoo.

Mahdollista on, että kuollut uroskuutti olisi Joutsenon-vesillä pitkään viihtyneen, lisääntymisikään ehtineen naarasnorpan jälkeläinen. Sen makuupesää ei löytynyt enää tänä keväänä vakiintuneelta pesälaskenta-alueelta, mikä viittaa siihen, että naaras olisi vaihtanut maisemaa eteläisimmällä Saimaalla.

Toisaalta Kyläniemikään ei ole saimaannorpalle ohittamaton vedenjakaja: ei Joutsenon-norpan lähteä pohjoisemmille vesille, eikä vastaavasti jonkun toisen norppayksilön muuttaa etelään.

– Eihän uuden kuutin ilmestyminen uudelle alueelle vaadi muuta kuin yhden edellisenä keväänä tiineeksi tulleen naaraan, joka päättää muuttaa vaikkapa 30 kilometriä paikkaan, jossa seuraavana keväänä synnyttää, Koskela huomattaa.

Norpat liikkuvat halutessaan kymmeniä kilometrejä. Toiset norpat näyttäisivät arvostavan omaa rauhaa ja hakeutuvan väljemmille vesille kauemmas lajitovereistaan.

– Mutta mihinpä norppa kotoaan lähtisi: yleensä ne hyvän paikan löytäessään asettuvat elelemään samojen luotojen ympäristöön, Koskela sanoo.

Kuutin ennenaikainen kuolema on Koskelan mukaan valitettavan tuttu ilmiö uusilla alueilla, joille saimaannorppa levittäytyy.

– Yleensä ensimmäiset poikaset jäävät verkkoon.

Tänä vuonna 23. heinäkuuta mennessä kuolleena löydetyistä saimaannorpista, joiden kuolinsyy on saatu selville, viisi on kuollut kalanpyydyksiin, mukaan lukien naaraskuutti, joka oli jäänyt Taipalsaaren Hietasaarenselällä Kyläniemen tuntumassa verkkoon 12. heinäkuuta.

Viimeisin verkkokuolema on Haukivedeltä, missä Itä-Suomen yliopiston radiolähetinseurannassa ollut uroskuutti löytyi sunnuntaina kuolleena yli kymmenen kilometrin päässä synnyinluodoltaan.

Metsähallitus toivookin, että norppa-alueilla pidättäydyttäisiin yhä verkkokalastuksesta.

Kesäkuun lopussa päättyneen keväisen verkkokalastuskiellon lisäksi norppaa suojellaan ympäri vuoden voimassa olevilla pyydysrajoituksilla, joiden mukaan suojelualueilla ei saa harjoittaa riimuverkkokalastusta eikä kalastaa nielultaan yli 150 millimetriä leveällä katiskalla, merralla ja rantarysällä.

Sekä keväistä verkkokalastuskieltoa että ympärivuotista pyydysrajoitusta koskeva saimaannorpan suojelualue ulottuu myös Joutsenon-vesille Pienen-Vitsain ja Karvasalon tuntumaan.

Kuolleena havaitsemastaan norpasta voi ilmoittaa Metsähallituksen numeroon 020 564 5000 tai paikalliselle poliisille.

TIINA MANSIKKA

Lisää saimaannorpan tutkimuksesta ja vapaaehtoistyöstä Joutseno-lehden numerossa 26/7/2012.