0

Maitolaiturit kuuluvat Joutsenon maalaismaisemaan

Parjalassa asuva maanviljelijä Pasi Parvinen muistelee 1970-lukua, jolloin maitolaitureita oli tienvarsilla vielä tiheästi. Maitolaiturit ja lehmät kuuluivat silloin tyypilliseen maalaismaisemaan.
Maitotilat alkoivat hankkia Valion kautta tilatankkeja 70-luvulla. Ne yleistyivät huimaa vauhtia 80-luvulla, ja tekivät samalla maitolaiturit tarpeettomiksi.
Maitolaiturithan olivat maidon keräilyn tärkeä osa. Niistä maitoauto otti täydet tonkat ja jätti tilalle tyhjät. Jokaisella tilalla oli omat, tilan nimellä ja numerolla merkityt tonkat.
– Maitolaitureiden lattian piti olla tietyllä korkeudella eli samalla korkeudella kuin tonkkia keräävän auton keräysvaunun pohja, Pasi kertoo.

Myöhemmin, kun tankkien yleistettyä myös tonkista maito imettiin kyytiin, laitureiden pohjaa piti laskea.
Pasi ja vaimonsa Satu Parvinen ovat huomanneet, että maaseudulla on kahdenlaisia maitolaitureita.
– On niitä, jotka on jätetty paikoilleen ränsistymään ja sitten tosi hyvässä kunnossa ja hoidossa olevia.
Kummankinlaisia maitolaitureita näyttäisi olevan aika harvassa.
– Niitä on aikoinaan myös purettu aktiivisesti pois, Parviset arvelevat.

He miettivät, että maitolaitureilla on sama kohtalo kuin heinäseipäillä. Molemmat ovat olleet iso osa maaseudun arkea ja kun niitä ei enää ole tarvittu, arvostuskin loppui.
Maitolaiturin voi onneksi rakentaa uudelleen. Parvisen maitolaituria ei rakennettu alkuperäiselle paikalleen, jossa se aikoinaan palveli myös myymäläauton odottelupaikkana.

Tonkkavarkaat ovat piinanneet maitolaitureita.
– Meillä oli laiturilla koristeena kaksi vanhaa maitotonkkaa, mutta yhtenä kesäyönä ne oli varastettu. Niin paljon otti pattiin periaatteen vuoksi, että tein asiasta rikosilmoituksen, Satu Parvinen sanoo.
Varastetut tonkat on helppo tunnistaa, olivat ne nyt missä tahansa, sillä toisessa on stanssattuna Emil Melto ja toisessa Toivo Parvinen.

 

Lue Kahin maitolaiturista lisää Joutsenon Suvi -kesälehdestä: http://magg.io/hgsfxz/10

Viikon kysymys

Pitäisikö kaivoslakia tiukentaa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä