0

Yhdessä yhteiseksi iloksi

Tämä on kertomus joutsenolaisesta yhteistyöstä ja yhteisöllisyydestä sekä siitä, miksi Joutseno on meiän mielestä hyvä paikkakunta olla ja yrittää.
Olen Seppo Laitimo, meiän kylän jumppamaikka ja yksi kylähulluista. Toimin tämän tarinan kertojana ja yhtenä puuhamiehenä.

Kaikki alkoi eräällä liikuntatunnilla viime keväänä. Kyselin oppilailta kesätyöpaikoista ja kesäsuunnitelmista.
“Oon kyselly, mutta ei oo töitä, mut kyllä mie tekisin, jos vaan olis jotain työhommia”, oli lähes jokaisen vastaus. Siinä kaupunkisodan tuomarina toimiessa mietiskelin, mitä voisin asialle tehdä, jotta ees muutama sais jotain hyödyllistä tekemistä ja hieman taskurahaakin kesän lomailuihin.

Sota päättyi ja poljin nopeasti nauttimaan opehuoneen pitkään muhineesta mustasta mönjästä, jota jotkut jopa kahviksikin uskalsivat kutsua, kun välähti.
Muukonsaaren tila oli jo jonkin aikaa huolestuttanut itseäni, ja varsinkin sen saunarakennus, joka näytti kuukahtavan koska tahansa kyljelleen.
Siinä kahvin lomassa höpötin ideasta, että ottaisikohan yritykset ja yhteisöt “kummioppilaita”, joita voitaisiin palkata neljäksi päiväksi työhön Muukonsaareen. Laitettais paikkaa hieman kuntoon, olihan retkeily- ja kalastuskurssille, joka pidetään aina Muukonsaaressa, ilmoittautunut taas lähes sata kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaista.

Soikkelin Mirka, joka istuskeli siinä vieressä, innostui heti ja ilmoitti että heidän firma ottaa yhden oppilaan. Summaksi mietittiin 150 euroa per oppilas. Neljän päivän työrupeama ja 6–7 tuntia työtä.
Siitä se sitten lähti ja polkiessani seuraavalle liikuntatunnille, näin Paunosen Jyrin konehommissa siinä kentän vieressä. Menin juttusille ja Jyri ilmoitti heti olevansa mukana, joten Laskettelukeskus Myllymäki otti yhden oppilaan hommiin.

Kaksi hommattu, kolme jäljellä. Seuraavaksi soitto Joutsenon kalaveikoille, tarkemmin sanoen Saukkosen Tatulle, jonka kanssa on tehty jo useita vuosia yhteistyötä kalastuskurssien tiimoilta.
“Myö otetaan kaksi oppilasta”, oli Tatun vastaus. Neljä hommattu ja vielä yksi jäljellä.
Seuraavana aamuna töihin mennessä poikkesin alakerrassa kirjanpitopalvelu Miettisen pakeilla. Kerroin ideasta ja hekin ilmoittivat olevansa mukana, joten eipä kauaa mennyt, kun se puoli oli hoidossa.

Sitten seuraavan asian kimppuun. Kuten minut tuntevat tietävät, liikunnanope on ainut akateeminen koulutus ilman aivoja, pelkillä lihaksilla hommattu.
Eihän miusta ole homman pomoksi, kun tuo peukalokin on rakennusasioissa keskellä kämmentä. Seuraavaksi soitto toiselle “kylähullulle“, Kolehmaisen Samille Rientolaan. Kerroin ideasta ja kyselin Samia projektin johtoon.
Mies, jolla työkalut pysyy hanskassa ja jolta löytyy jo monen vuoden kokemus Muukonsaaresta Joutsenon kaupungin ajoilta.

Näin myös nuorisotoimi saatiin mukaan, mikä olikin tosi iso juttu sillä saareen saatiin mukaan hommiin myös kesäksi palkatut nuorisotoimen Rientolan kesätyöllistetyt nuoret, joita vieraili hommissa kahtena päivänä antamassa oman panoksensa paikan kunnostamiseen.
Samalla idea siirrettiin nuorisotoimen alaiseksi ja kiitos siitä, sillä lakipykälät ja vakuutukset sen vaativatkin.

Sitten soitto Etelä-Karjalan pelastuslaitokselle Kaurolan Karille, jolta kyselin kuljetusapua aamuin illoin saareen ja takaisin.
“Sattuipa mukavasti, meillä on silloin juuri veneiden ajoharjoittelua, joten yhdistetään se siihen”, vastasi Kari. Asia ok ja kuljetukset kunnossa.

Seuraava etappi oli käynti koulun rehtori Heikki Laivamaan pakeilla, jonka kanssa sovimme koulun osallistumisesta ruokailujen järjestämiseen leirillä.
Rehtorin luona vierailun jälkeen matka keittiöön ja Railin kanssa hommat hoitoon. Kun Sami oli vielä hoitanut Etelä-Karjalan virkistyssäätiön kanssa asiat kuntoon, saatiin tavarat ja suunnitelmat kuntoon.
Ei muuta kuin valitsemaan työntekijöitä, jotka otettiin kalastus- ja retkeilykurssien osallistujista. Viisi innokasta ja näin jälkikäteen ajateltuna touhukastakin oppilasta pääsi tutustumaan työhommiin saaressa.

Vihdoin koitti työaamu ja iloinen porukka kokoontui Joutsenon pienvenesatamaan pelastuslaitoksen laiturin edustalle odottamaan kuljetusta saareen. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen veneellä matka taittui nopeasti ja Samin käskynjakotoimista pääsi alkamaan.
Ykköskohde Muukonsaaren leirikeskuksessa oli rannassa sijaitseva sauna. Tarkoituksena korjata koko perusta kuntoon. Pilari kerrallaan runko tunkeilla ilmaan ja perustuspilari suoraksi. Huh huh, olihan se homma mutta kuntoon saatiin.

Nyt on taas turvallista saunoa, eikä tarvitse pelätä perustusten pettävän ja saunan kaatuvan. Alueen raivaus- ja siistiminen, sekä laitureiden kuntoon laitto työllisti lopun työajasta. Töitä riitti kaikille ja oppilaat suoriutuivatkin hommista lähes kiitettävästi.
Oli meillä seuraakin, kun luontopolkua raivaamassa ollut porukka juoksi takaisin leirialueelle lähes pää kolmantena jalkana. Metsokukko oli erehtynyt soidinajasta ja hääti häiritsijät pois reviiriltään.
Sama kukko kävi myös saunan lähellä myöhemmin ilmoittelemassa kuka on pomo. Äksy kaveri.

Tämä oli yksi tarina siitä yhteishengestä, joka Joutsenossa vallitsee. Kertomus on vapaasti kirjoitettu ja antakaa anteeksi töksähtävä ja karkeakin ulosanti tapahtumasta.
Kiitos vielä kaikille muillekin tapahtumaa tukeneelle henkilölle. Kiitos työporukalle: Eetu Airaksinen, Rasmus Hämäläinen, Ola Hämäläinen, Teemu Liukkonen, Topi Tiimo, Janika Airaksinen, Ronja Kontinen, Eerika Rantanen ja Jere Kääriä. Kiitos myös saaressa toimineille ohjaajille Jani Sompille, Mikael Martikalle, Jere Vilholalle ja Sanna Hietamiehelle.

Erityiskiitos myös kaikille tämän tapahtuman mahdollistaneille yhteisöille ja yrityksille.
Kokemus oli mahtava myös itselle ja toivottavasti se saakin jatkoa ensi vuonna. Paljon jäi töitä vielä tekemättä, vaikka paljon saimmekin kunnialla tehtyä.

Kylähullut Seppo ja Sami

3 kommenttia aiheesta “Yhdessä yhteiseksi iloksi

 • 14.7.2016 at 12:28
  Permalink

  Mahtava tekemisen meininki meillä Joutsenossa! Kiitos Seppo ja Sami!

 • 15.7.2016 at 07:19
  Permalink

  Hienoa yhteistyötä ja nää nuoret sai tärkeän pienen työpäivän kesään! Hieno juttu!

 • 19.7.2016 at 07:20
  Permalink

  Tästähän tuli aivan mieleen takavuosien slogan ’Voimaa on Joutseno’. Hieno teko Sepolta ja kumppaneilta, tästä olisi malliksi muillekin.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Aiotko käydä ihastelemassa Hiekkalinnaa Lappeenrannan satamassa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä