0

Maailma muuttui kesällä

Päättyvä kesä on kenties peruuttamattomasti muuttanut EU:n suunnan. Suomen virallinen tavoite on aina ollut valtioiden liitto, mutta rahamaailma ja euroeliitti tavoittelevat pikku hiljaa Euroopan hivuttamista liittovaltioksi ja tulonsiirtounionia, jossa velat ovat yhteisiä ja rikkaampi maa maksaa tulonsiirtoa köyhemmälle.
Suomelle liittovaltio olisi myrkkyä erityisesti siksi, että väistämättä se johtaisi sosiaaliturvamme merkittävään karsimiseen.

Erityisesti eliitin huoli on ollut brittien kansanäänestys, ”brexit”. Euroopan suurin sotilasmahti ja valtava talousalue päätti lähteä EU:sta.
Itseään sivistyneistöksi kutsuva kansanosa on ympäri Eurooppaa kauhistellut brittien tyhmyyttä ja luonut mielikuvaa iäkkäiden ihmisten äänestämisestä nuoria vastaan. Todellisuus oli kuitenkin se, että nuorten äänestysprosentti oli pieni ja eroamisen kannatus erittäin suuri kaikissa ikäryhmissä.

Suomalaisessa keskustelussa tämä ”yhden oikean mielipiteen” ajattelumalli näyttäytyy räikeänä. Mediajulkisuus rummuttaa jotain hyväksi katsomaansa asiaa ja esittää tosiasiat näkökulmasta, jolla saataisiin yleinen mielipide käännettyä mieleiseksi.
Kuitenkaan sananvapautta ei ole lausua eliitin mieleisiä ja poliittisesti korrekteja mielipiteitä – sananvapautta on sanoa sellaistakin, joka ei ole edes yleisen mielipiteen mukaista. Tiedotusvälineiden tulisi mielipiteen muokkauksen sijaan pyrkiä puolueettoman tiedon välitykseen.

Brexitin kauhistelu Suomessakin paljastaa kuplissa elämisen todellisuuden. Helsinkiläisen vihreän on mahdoton ymmärtää sen enemmistön ajatusmaailmaa, joka lähdön puolesta äänesti.
Brittien huolet ovat hyvin samanlaisia kuin suomalaisilla. Maahanmuutto on rasite sosiaaliturvalle – työpaikkoja on samalla tavoin siirtynyt heiltäkin halvemman tuotannon EU-maihin, kuten Puolaan. Hekin ovat kyllästyneitä Brysselin virkamiesarmeijan työstämään sääntelyyn ja direktiiveihin.

Toinen suuri kriisi Euroopalle on Turkki. Euroopan eliitti ja rahamaailma on pitkään havitellut Turkkia unionin jäseneksi, sillä 75 miljoonaa ihmistä tarjoaa eurokapitalistille taas halvempaa tuotantoa ja tienaamisen mahdollisuuksia.
Euroopan komission puheenjohtaja Juncker ei haluaisi katkaista jäsenyysneuvotteluja vieläkään, vaikka maassa on menossa vallankaappausyrityksen jälkimaininkina mittavat puhdistukset.
Turkki sanelee EU:lle sävelet, pakolaisilla kiristäen.

Euroopan tapahtumat tuntuvat Joutsenon torilta katsottuna kovin kaukaisilta, mutta väistämättä aallot lyövät joskus tännekin. Valtiovarainvaliokunnan kesämatkalla Pohjois-Savossa kuulin tiukan tietopaketin EUn maitokiintiöiden vapauttamisen vaikutuksista suomalaiselle maataloudelle.
Selvisi, että sen aiheuttama tuottajahintojen lasku oli jopa Venäjän pakotteita suurempi isku. Tämänkin edellisen hallituksen läpi päästämän heikennyksen seurauksia kannetaan nyt. Toisaalta EU ei pysty noudattamaan omia sääntöjään, toisaalta se vie rahat maitotiloiltamme.

Niin kauan kuin EU:ssa olemme, kansallinen edunvalvonta on saatava parempaa kuntoon. Nämä asiat koskettavat myös Etelä-Karjalaa, vaikka maitotalous ei täällä olekaan Savon kokoluokkaa.
Samalla tulee muistaa, että vaikka EU tuokin paljon ikävää, ei sitä tule syyttää asioista, jotka ovat itse päätettävissämme. Osoittautui että esimerkiksi Saksassa viranomaiset kohtelevat lihan lähituotantoa ja tilateurastamoja paljon joustavammin. Normeja sekä suomalaista virkamiesvaltaa kannattaa purkaa ja järjen käyttö on sallittua.

Eduskunnan syysistuntokausi alkaa aktiivisen ja tapahtumarikkaan elokuun jälkeen. Talousarviota valmistellaan, ja siihen kuuluu kuluvan vuoden ikävien leikkausten jälkeen myös pieniä positiivisia merkkejä veronkevennysten ja eläkeläisten oikeudenmukaisemman verokohtelun merkeissä.
Työllisyydessä on pientä kasvua ja lopulta se ratkaisee niin talouden kuin hyvinvoinninkin tulevaisuuden. Maahanmuuton tiukennuksia jatketaan, soten yksityiskohdat tarkentuvat ja liikennekaari työllistää.
Itselläni on tärkeitä asioita aloitteiden muodossa edistettäviksi ja kuulen mielelläni lisää ajatuksia.

Jani Mäkelä

Kirjoittaja on joutsenolainen perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Viikon kysymys

Odotatko jo kuumeisesti ravintolaan pääsyä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä