0

Arjesta apu kotoutumiseen

Lähetystyötä voi tehdä myös kotiseurakunnassa. Joutsenossa mahdollisuus auttaa muualta Suomeen tulevia ihmisiä kotoutumaan on vastaanottokeskuksen läheisyyden vuoksi tuttua jo vuosien takaa.
Martoille työskentely yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa on ollut luonteva tapa lähestyä tulijoita.
– Me martat olemme kiinnostuneita ruuanlaitosta ja etnisestä keittiöstä, mutta näihin tapaamisiin sisältyy paljon muutakin, pohtii Mari Kiukas.
– Ruoka on iso osa turvallisuuden tunnetta. Meistäkin moni kaipaa ruisleipää maailmalla.

Mari Kiukas on yksi ensi viikon torstaina Joutsenossa järjestettävän Ole mulle vähän aikaa hän -tapahtuman kouluttajista ja kokkaajista. Hän uskoo, että kotoutuminen tapahtuu parhaiten arkea elämällä.
– Tässä käyttäisin nimenomaan sanaa kotouttaminen. Teemme suomalaisia ruokia ja tutustumme heidän ruokiinsa. Lapset oppivat koulussa syömään paikallista ruokaa ja saattavat pyytää sitä myös kotona.
Kokkailun jälkeen kokoonnutaan kauniisti katetun pöydän ääreen. Siinä on läsnä molemminpuolista arvostusta.

Asenteiden turvapaikanhakijoita kohtaan Mari Kiukas kokee Joutsenossakin olevan valitettavan ynseitä. Joutsenon seurakunta ja martat ovat pyrkineet pehmentämään tilannetta ruuan ympärille rakennetun hankkeen avulla.
– Tarkoitus on jatkaa tätä niin kauan kuin Saimaantien yksikössä on toimintaa. En koe tekeväni vapaaehtoistyötä. Heikompia autetaan, seurakunnassa toimitaan ja välillä nämä harrasteet menevät sopivasti yhteen.

Ole mulle vähän aikaa hän -tapahtuman järjestävät Joutsenon vastaanottokeskuksen väki, joutsenolaiset martat, lähetysyhdistys Kylväjä, Joutsenon seurakunta ja Lappeenrannan seurakuntien välinen vastuu.
– Tärkeintä on oppia kohtaamaan muualta tulleet. Iltapäivän aikana tutkitaan tietä arkisen islamin ymmärtämiseen. Jokainen meistä voi toimia lähimmäisen tukena lyhyen tai pidemmän aikaa ja auttaa häntä oppimaan uuden maan tavat ja käytännöt, toteaa kansainvälisen vastuun sihteeri Jari Berg. – Kokkaaminen ei ole ainoa tapa.

Ole mulle vähän aikaa hän -tapahtuma torstaina 25.8. kello 14 alkaen Joutsenon seurakuntakeskuksessa. Lisätietoja ja ennakkoilmoittautumiset ruokailua varten Jari Berg 040 312 6830.
Lisätietoja ja ilmoittautumislomake löytyy seurakuntayhtymän verkkosivuilta.

Viikon kysymys

Millä maksat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä