1

Katsastuslainsäädäntö nykyaikaistuu

Eduskuntaan tulleen hallituksen esityksen mukaan autojen katsastuslainsäädäntöä muutetaan nykyaikaiseksi.
Mielestäni on järkevää, että katsastusvälit harvenevat alle 10-vuotiaissa henkilö- ja pakettiautoissa, sillä autojen määräaikaishuollot huolehtivat osaltaan siitä, että autot pysyvät kunnossa.
Jatkossa ensimmäinen katsastus on viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta ja sen jälkeen kahden vuoden välein, kunnes auto on ollut käytössä kymmenen vuotta. Yli kymmenvuotiaat autot katsastettaisiin vuoden välein.
Luvanvaraisessa liikenteessä käytettävät traktorit tulisi katsastaa ensimmäisen kerran neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta ja sen jälkeen kahden vuoden välein.

Katsastuspäiviin tulee joustavuutta ja se on hyvä autonomistajan kannalta. Ajoneuvon katsastusajankohta ei jatkossa ole sidottu tiukasti käyttöönottopäivään tai rekisteritunnuksen viimeiseen numeroon, jolloin katsastusajankohtaa voisi muuttaa mieleisekseen eli käytössä olisi niin sanottu rullaava katsastusajankohta.
Paperisia, mukana kulkevia rekisteröintitodistuksia ei enää tarvita vaan ne löytyvät sähköisesti. Tämä on nykyaikaan sopiva menettely.

Uudistukset ovat pääsääntöisesti hyviä, mutta EU-lainsäädännöstä tulee mielestäni liian tiukka linjaus, jonka mukaan jatkossa puutteet valaisinten, jarrujen ja renkaiden osalta saattavat johtaa nykyisen korjauskehotuksen sijasta katsastuksen hylkyyn tai ajokieltoon.
Säännöstä ei ole mietitty loppuun asti, sillä esimerkiksi polttimo saattaa sammua matkalla katsastukseen ja aiheuttaa edellä mainitun katsastuksen hylkäämisen. Mielestäni tällaista lainsäädäntöä ei pitäisi EU:ssa tehdä.
Autot ovat kehittyneet ja niitä huolletaan määräaikaishuolloissa enemmän kuin aiemmin. Autojen katsastusvälien harventaminen on järkevä asia ja muutokset katsastussäädöksiin säästävät kansalaisten kukkaroa nykytilaan verrattuna.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kesk.)

3 kommenttia aiheesta “Katsastuslainsäädäntö nykyaikaistuu

 • 6.3.2017 at 22:35
  Permalink

  Torniainen, olit eduskunnassa lakia säätämässä, miksi et siellä ilmaissut mielipiteitäsi? Mitä hyövää itkeä lehtien mielipidepalstoilla edustamasi puolueen aikaansaannoksista? Eivätkä nämä asiat kunnallisvaaleihin edes kuulu, niistä ei kuntatasolla päätetä.

  • 16.3.2017 at 10:55
   Permalink

   Kiitos Pro joutsenolle kommentistasi kirjoitukseen. Asia on nyt eduskunnassa Liikenne- ja viestintävaliokunnassa käsittelyssä ja kyllä siellä ilmaisen sekä kerron näkemykseni asiaan. Lakimuutosta ei siis ole vielä päätetty, vaan se on käsittelyvaiheessa eduskunnassa. EU:sta tulevia kaikkia säädöksiä en todellakaan aina kannata ja niihin pyritään vaikuttamaan.
   Olen kanssasi samaa mieltä, että tämä ei ole kuntavaalien asia, enkä kirjoitusta ole sellaiseksi tarkoittanutkaan. Kirjoitin asiasta, koska se on ajankohtainen, eduskunnassa käsittelyssä oleva, autonomistajia koskettava asia.

 • 10.3.2017 at 03:54
  Permalink

  En kannata katsastusaikavälin harventamista. Esimerkiksi kuusi tai kahdeksan vuotta vanha auto saattaa olla paljon ajettu ja jotkut kohteet huonossa kunnossa. Meillä katsastuksessa on usein kuultu lause: ”Mutta kun se kävi juuri huollossa…” kun kerron autossa havaituista vioista. Me käytetään Autodata-ohjelmaa mm. jarrulevyjen paksuuden minimimittojen tarkistuksiin. Siellä on myös autojen huolto-ohjeita. Ne vaikuttavat mielestäni aika kevyiltä ainakin joidenkin tarkastusten osalta eivätkä vastaa katsastusta. Meillä katsastuksessa on mm. käytössä ravistinlaitteet, joilla autosta löytyvät hyvin esimerkiksi alapallon ja monien muiden nivelten välykset.

  On myös kysymys työpaikoista. Aikav’lin harventaminen laskee katsastusmääriä suuruusluokkaa 20%. Toivon, että minä ja kollegani saamme tehdä tätä työtä mahdollisimman pitkään. Kritisoin yllä huoltoa. Myös meistä katsastajista löytyy paljon huomautettavaa ja tutkittua valtakunnallista tietoa katsastusten laadusta. Pyrin palvelemaan asiakkaani mahdollisimman hyvin. Viime kädessä olen kuitenkin katsastusalan puolella.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sanotko...

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä