0

Kansanedustaja kaupunginvaltuustossa

Kuntavaalien alla on kysytty, miten kansanedustaja voi olla samaan aikaan valtuustossa ja hoitaa molemmat tehtävänsä kunnialla. Vastaan tähän omasta näkökulmastani.

Tulin valituksi eduskuntaan vaaleissa 2015 ja tartuin toimeen valiokunnissa ja täysistunnoissa. Tuolloin olin Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Oli täysin selvää, että kunnalliset luottamustoimet hoidetaan kuten ennenkin. Tehtäviini työelämässäkin kuului vastuuta, ylitöitä ja matkustamista — tilanteessa ei ollut mitään uutta.
Kävi pian selväksi, että tehtävät tukevat toinen toisiaan. Kuntapäättäjänä ollessa kansanedustajakin pysyy parhaiten ajan tasalla siitä, mitä kunnissa tapahtuu ja miten valtakunnan politiikan päätökset käytännössä kunnissa vaikuttavat. Toisaalta eduskunnassa saatu tieto ja kontaktit ovat arvokkaita kotikaupungin asioita edistäessä.

Edellisellä hallituskaudella soimasin valtuustopuheessani hallitusta viiden miljoonan lisälaskun aiheuttamisesta Lappeenrannalle vuodessa valtionosuuksien leikkauksilla. Hallituspuolueiden edustajat valtuustossa olivat hiljaa, koska tiesivät puhutun todeksi. Se merkitsi maksujen nostoa ja leikkauksia peruspalveluihin.
Perussuomalaisten hallitusvastuun aikana tällaisia puheita ei ole tarvinnut kuunnella. Hallitus ei ole kurjistanut kuntataloutta, vaan tukenut sen vahvistumista. Normien purku keventää kuntien velvoitteita. Työllisyys on lisääntynyt ja tulee paranemaan jatkossakin. Näin on hyvä, koska verotulot ratkaisevat lopulta kaupungin talouden.

Kuntavaaleissa äänestäjät punnitsevat niin ehdokkaiden kuin puolueidenkin teot kotikaupunkia kohtaan. Mikäli saan kaupunkilaisten luottamuksen valtuustoon, hoidan parhaan kykyni mukaan ja tunnollisesti tehtävät myös jatkossa.

Jani Mäkelä
kansanedustaja
Lappeenranta

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (ps.)

Viikon kysymys

Muistatko 1972 myrskyn ja Myrsky-patsaan julkistamisen -79?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä