Valistuksella päin rokotevastaisuutta

Savonlinnassa varmistui viime viikolla neljäs tuhkarokkotartunta. Epidemia sai alkunsa miehestä, joka sairauden laatua vielä tietämättä matkusti junalla myös Joutsenon halki ja riskeerasi rokottamattomat kanssamatkustajansa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei kerro sairastuneiden taustoista kovin paljoa. Yhteistä heille on kuitenkin se, ettei ketään ole rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Viimeistään nyt on syytä tsekata, onko saanut kaksi MPR-rokotetta, jollei varmuudella ole sairastanut tuhkarokkoa jo aiemmin.
Pelon lietsontaa. Turhaa hössötystä. Muun muassa näin ovat tapauksen uutisointia ja THL:n suosittelemia varotoimia kommentoineet etenkin ne ihmiset, jotka ovat muinoin sairastaneet tuhkarokon ja selvinneet siitä.
Vähättelyyn ei ole syytä. Tuhkarokko on vakava sairaus. Siihen kuolee edelleen ihmisiä maissa, joissa rokotuskattavuus on heikko. Suomessa lapsikuolleisuus on sillä tasolla kuin on pitkälti juuri rokotteiden ansiosta.
Tämä tuntuu unohtuneen yhä useammilta vanhemmilta, jotka tietoisesti jättävät lapsensa vaille maksutta tarjolla olevia rokotteita ilman pätevää syytä. Samalla he heikentävät laumasuojaa niiltä ihmisiltä, jotka ovat esimerkiksi perustautinsa takia tartunnoille alttiimpia.
On ehdotettu, että rokotusohjelman noudattaminen ja lapsilisät kytkettäisiin yhteen: ei rokotetta, ei lapsilisää. Rokotepakko kunnallisen päivähoitopaikan saamiseksi kuulostaa sekin ikävältä niin kuin pakko aina. Valistukselle ja asiallisen tiedon levittämiselle on annettava vielä tilaisuus.

Viikon kysymys

Joutaako kotiseutumuseon esineistö varastoon?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...