0

Kolumni: Lintukodon aika on viimeistään ohi

Alkavana syksynä keskustellaan turvallisuudesta. Elokuussa tuli toteen se, mistä oli pitkään varoitettu: Suomessa koettiin terrori-isku. Turussa tapahtunut useiden kuoleman ja vakavan loukkaantumisen aiheuttanut joukkopuukotus koettelee meidän kaikkien turvallisuudentunnettamme.
Tässä tapauksessa suuren kaupungin keskustassa poliisi oli paikalla muutamassa minuutissa tekemässä hyökkääjän vaarattomaksi. Tilanne kaupunkien ulkopuolella on toinen. Etelä-Karjalassa poliisin saapuminen voisi viedä kymmeniä minuutteja vastaavassa tilanteessa. Ovatko kansalaiset tasa-arvoisessa asemassa?

Viranomaisten resurssien ja ennen kaikkea oikeisiin uhkiin keskittymisen ohella yhteiskunnan täytyy puuttua syihin oireiden taustalla. Lisääntyneellä maahanmuutolla ja turvapaikkakriisillä on selvä yhteys näihin riskeihin. Maahanmuuttopolitiikan kiristäminen onkin turvallisuuden rakentamisen peruskivi.
Sanotaan että rajat ovat rakkautta. Valtion rajat ovat rakkautta omaa maata ja sen kansaa kohtaan.
Suomessa oleskelu ei ole ulkomaalaiselle subjektiivinen oikeus, vaan siihen tarvitaan lupa. Jos joku hakee turvapaikkaa, selvitetään tarve kansainväliseen suojeluun ja kielteisen päätöksen saanut valittaa siitä lähes aina kahteen oikeusasteeseen. Henkilö joka ei tässä tarkastelussa suojelua saa, ei sitä tarvitse — hänen tulee poistua maasta.

Eduskunnassa käynnistyy keskustelu turvallisuuden ohella myös muista aiheista. Liikenne koskettaa meitä kaikkia ja hallitus aikoo siihen suuria mullistuksia. Raideliikenteen kilpailutuksen toteutustapa on jo kohdannut paljon kritiikkiä, kuten myös suunnitelmat liikenteen päästövähennyksistä.
On kohtuutonta, että valtio toimillaan tasoittaisi tietä ulkomaalaisille suuryrityksille kilpailla parhaat junavuorot haltuunsa ja jättää kannattamattomat veronmaksajien huoleksi. Ei käy, että hallituksen sopimat epärealistiset päästötavoitteet laitettaisiin autoilijoiden maksettavaksi — entisen maksurasituksen päälle.
Kotikaupungin päässä olen saanut palautetta, että Joutsenon kouluissa ollut vaikeuksia järjestää opetusryhmiä yleisillekään kielille, kuten saksalle. Mielestäni joutsenolaisilla nuorilla tulee olla oikeus monipuoliseen kielten opiskeluun, kielitaito antaa eväät jatko-opintoihin ja elämään. Tätä asiaa olen lähtenyt selvittämään eteenpäin.

Jani Mäkelä
Kirjoittaja on joutsenolainen kansanedustaja (ps).

2 kommenttia aiheesta “Kolumni: Lintukodon aika on viimeistään ohi

  • 12.9.2017 at 18:27
    Permalink

    Erinomainen kirjoitus

  • 13.9.2017 at 08:52
    Permalink

    Pääasia että ruotsin opetus on kunnossa, sillä olen itsekin pärjännyt kaikissa maissa joissa olen asunut: Saksa, USA, Kiina ja Japani.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Odotatko jo kuumeisesti ravintolaan pääsyä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä