0

Sosiaalinen media on tämän päivän kotiseututyötä

Facebook koukuttaa. Varoitukset ovat kaikuneet kuuroille korville. Myös me entiset nuoret olemme rynnineet sosiaalisen median ihmeelliseen maailmaan ja juurtuneet sinne.

Erilaiset ryhmät ovat avanneet uudenlaisen muistelukulttuurin. Kuva Facebookiin sopivan ryhmän sivulle ja siitä se lähtee. Kasvot ovat tuttuja, mutta nimet unohduksissa. Kysynpä muilta ryhmäläisiltä. Yksi muistaa yhden, toinen toisen ja lopulta on koko joukko koossa.

Kuva kadonneesta maisemasta, palaneesta rakennuksesta, katukuvan muuttumisesta. Jälleen löytyy muistelijoita, oikaisijoita, kyselijöitä, kommentoijia. Mistä muistuukin mieleen kutsua ryhmään myös kaveri, jota sieltä ei vielä löydy.

Synnyin- tai asuinpaikkakunnan lähihistoria avautuu uudella, ihmisläheisellä tavalla.

Sosiaalista mediaa on syystäkin jossain yhteydessä kutsuttu tämän päivän kotiseututyöksi. Asioita raapaistaan pinnasta, mutta nuori tai uusi ryhmäläinen saattaa saada kimmokkeen perehtyä niihin paremminkin.

Aika, jolloin kesät olivat kuumia ja talvet lumisia, tanssilavat täyttyivät tungokseen asti ja lähikulman baariin kokoonnuttiin istuskelemaan ja kuuntelemaan jukeboksia, palaa elävästi mieleen muisteloita lueskellessa. On mielenkiintoista huomata, kuinka muistojen merkitys muuttuu elämän varrella. Se, mikä teini-iässä tuntui lähes maailmanlopulta, onkin nyt vain pieni, huvittava episodi matkan varrelta. Elämänkokemus tuo uutta näkökulmaa moniin asioihin.

Muistot, joita aiemmin kerrattiin luokkakokouksissa, saunailloissa ja muissa kokoontumisissa, ovat siirtymässä verkkoon. Siellä niitä on hyvä jakaa ja ne luovat mainion pohjan jatkaa, kun tavataan.

Mutta myös Facebook muistelee. Tuon tuostakin putkahtaa näytölle muisto vuoden, kahden tai kolmenkin takaa jaettavaksi uudelleen. Useimmiten jää jakamatta. Mitä kaikkea ihminen onkaan sivuillensa laittanut! Pikemminkin nolottaa kuin ilahduttaa tällainen muistuttaminen. Itseä on hyvä silloin tällöin muistuttaa, että tietotekniikan taitajat löytävät nämä muistot bittiavaruudesta helposti, vaikka itse kuinka ponnekkaasti poistaisi niitä omilta sivuiltaan.

Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen, ja sieltä löytää itsensä yhä useampi. Maltilla käyttäen se on hyvä kaveri. Ei kuitenkaan niin, että koko sosiaalinen elämä siirtyisi sinne. Tietokone, tabletti tai älypuhelin ei korvaa kasvotusten tapahtuvaa kuulumisten vaihtoa, läheisyyttä ja kosketusta.

 

Kirjoittaja on Joutseno-lehden entinen päätoimittaja

Viikon kysymys

Millä maksat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä