0

Turvavaljaat

Syyskuun alussa Lappeenrannassa oli Art@bars–tapahtumassa mahdollisuus kokeilla slackline-liinalla tasapainoilua. Itse en tasapainoilua kokeillut, mutta ohi kävellessäni isä kannusti pientä tyttöään kokeilemaan. Tyttö kuitenkin epäröi ja sanoi, ettei hän uskalla koska ei ole turvavaljaita. Isä vastasi tyttärelleen: ”Ei siun tarvitse pelätä. Iskä on siun turvavaljaat”. Tuo isän lause on noussut mieleeni tasaisin väliajoin syksyn aikana.

Maailma ei pelkästään ole enää tässä äärellä, muutaman kymmenen kilometrin säteellä, nuorten elämässä. Nuorten elämä on vahvasti myös digitaalisessa maailmassa. Suuri osa sosiaalista kanssakäymistä käydään nykyään sosiaalisen median eri kanavissa, kuten Snapchatissa, YouTubessa ja Instagramissa.

Kotona aikuisen on suhteellisen helppo seurata, ketkä ovat nuoren kavereita ja seurata missä mennään ja tarttua mahdollisiin epäkohtiin. Puhelimen sisällä, digitaalisessa maailmassa, kaverien ja tapahtumien seuraaminen ei olekaan niin helppoa. Sovellukset saattavat olla tuntemattomia ja muutenkin digitaalinen maailma pelottaa. Aikuiselle yksityisyys merkitsee täysin jotain muuta, mitä se tarkoittaa tämän hetken nuorelle.

Digitaalisessa maailmassa on samalla lailla pahoja ihmisiä niin kuin oikeassakin maailmassa. Nuori saattaa altistua ja jäädä helposti yksin isojenkin asioiden kanssa. Siksi meidän aikuisten tulee herätä ja ryhtyä opettelemaan sosiaalista mediaa.

Meidän täytyy siirtyä turvavaljaiksi myös digitaaliseen maailmaan suojellaksemme lapsia ja nuoria. Älypuhelin ei saa olla meille pelottava väline, joka pitää kieltää nuorilta, vaan meidän täytyy oppia ja opetella yhdessä nuorten kanssa. Meidän on kerrottava niistä vaaroista, jotka löytyvät digitaalisesta maailmasta. Emme saa pelotella vaan kertoa tosiasiat suoraan ja miten nuori voi suojella itseään.

Meistä jokainen tarvitsee lähelleen ihmisen, johon voi luottaa ja turvata. Meistä jokainen tarvitsee turvavaljaat. Se voi olla vanhemmat, ystävä, sisarus. Ihminen, keneen voi turvata tilanteessa kuin tilanteessa. Tämä ihminen antaa meille tukea ja voimaa, jopa silloin kun hän ei ole näkyvissä.

Turvavaljaiden antama turvallisuus ei saa kadota sillä hetkellä, kun valjaat häviävät näkyvistä. Siihen jokaisen lapsen ja nuoren on pystyttävä luottamaan joka ikinen päivä.

Kirjoittaja on nuorisotyönohjaaja Joutsenon seurakunnassa.

Viikon kysymys

Muistatko 1972 myrskyn ja Myrsky-patsaan julkistamisen -79?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä