Pääkirjoitus: Villisikoja on liikaa

Uudet keinot räjähtäneen villisikakannan rajoittamiseksi ovat tarpeen.
Kanta-arviot villisikojen määristä kertovat omaa kieltään. Marraskuussa 2014 määräksi Kaakkois-Suomessa arvioitiin vajaat 400 yksilöä. Luku on kasvanut noin 300 yksilöllä vuodessa.
Marraskuussa 2016 villisikojen määrän arvioitiin olevan reilut 900, tämän vuoden luvut heittävät reilusti yli tuhannen yksilön.
Myös tulosuunta on selvillä. Raja Virojoelta Rautjärvelle on täplittynyt villisikahavainnoilla.
Villisiat eivät ole harmittomia karvapossuja. Tuhot maanviljelykselle ja kuusentaimikoille ovat arkipäivää erityisesti rajan lähettyvillä. Unohtaa ei sovi myöskään afrikkalaisen sikaruton (AFS) uhkaa. Tauti voi levitä rajan yli vapaasti liikkuvien sikojen mukana, vaikka suurempi riski ruttoon onkin etelän suunnasta tulevat laivat. Rutto voi levitä vaatteiden ja tavaroiden, sekä esimerkiksi elintarvikkeiden mukana. Baltian maissa sikarutto on arkipäivää.
Myös liikkuja, niin autoilija kuin samoilijakin, on vaaravyöhykkeessä.
Joutsenossa on sattunut useita villisikakolareita. Loukkaantunut villisika on äärimmäisen vaarallinen.
Jos kannan annetaan kasvaa rajoittamattomasti, on ajan kysymys milloin ensimmäinen yhteenotto sian ja ihmisen kesken tapahtuu. Voittaja on suurella todennäköisyydellä nelijalkainen.
Suomen tavoitteena on puolittaa nykyinen villisikakanta. Joutsenon metsästäjät ovat eturivissä tuossa tehtävässä. Se työ on arvokasta.

Viikon kysymys

Teetkö ylitöitä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä