0

Mielipidekirjoitus: Kunta houkuttelevaksi myös ikäihmisille

Kunnat tavoittelevat kilvan uusia veronmaksajia. Ensisijaisia kohteita ovat työikäiset perheet, joilla on lapsia. Näitä varmaankin halutaan jokaiseen kuntaan – ja hyvä niin. Onko kunnilla silti varaa unohtaa kasvavaa eläkeläisten joukkoa?
Eläkeliiton Karjalan piirin piirikokous on huolestunut asiasta, sillä pienistä keskuksista katoavat palvelut, matkat pitenevät, kustannukset nousevat ja yksinäisyys lisääntyy. Varakkaat eläkeläiset muuttavat palvelujen lähelle, mutta heikoimmat kituuttavat kotonaan kotipalvelun sekä omaisten ja kolmannen sektorin vapaaehtoisten tuella.

Kuntien kannattaa panostaa myös ikääntyvien asukkaiden hyvinvointiin ja palveluihin. Toimivat terveyspalvelut, hyvät liikuntamahdollisuudet, kuljetuspalvelut ja monien pienten asioiden kuntoon laitto auttavat ikääntyviä ihmisiä pysymään kauemmin terveinä ja toimintakykyisinä. Kuntien tulee kuulla ikääntyneitä asukkaitaan ja lakisääteistä vanhusneuvostoa kaikessa ikääntyneitä koskevassa päätöksenteossa. Sitä edellyttää jo vanhuspalvelulaki.
Eläkeläisjärjestöt ovat tärkeitä liikunnan, virkistyksen ja virikkeiden järjestäjiä. Ne täydentävät merkittävästi kuntien ja Eksoten tarjoamia palveluja vapaaehtoisesti ja ilmaiseksi. Toiminta aiheuttaa kuitenkin järjestöille kustannuksia. Suurin osa kustannuksista katetaan omalla varainhankinnalla talkootyönä. Jäsenmaksut, tanssit, joululehtien myynti ja joululehden ilmoitustulot ovat tärkeimmät yhdistysten ja piirin tulonlähteet.

Kunnan panosta voisi lisätä vastaantulolla kokoontumis- ja harrastustilojen vuokrissa. Monin paikoin ne ovat nousseet yli järjestöjen maksukyvyn. Kuntien kannattaisi varmasti tukea järjestöjen toimintaa. Eläkeliiton Karjalan piirin piirikokous toteaa, että eläkeläisjärjestöjen aktiivinen toiminta parantaa ikääntyvien asukkaiden hyvinvointia ja viihtyvyyttä kunnassa.

Eläkeliiton Karjalan piiri

Viikon kysymys

Odotatko jo kuumeisesti ravintolaan pääsyä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä