0

Joutsenon seurakunnan on tasapainotettava talouttaan 85 000 eurolla

Joutsenon seurakunnan on tehtävä talouteensa merkittävä korjausliike. Seurakunnan osuus koko Lappeenrannan seurakuntayhtymän ensi vuodelle asetetusta 800 000 euron säästötavoitteesta on 85 000 euroa. Se tarkoittaa noin 7,5 prosenttia seurakunnan kuluvan vuoden talousarviokehyksestä kiinteistökulut mukaan lukien.
— Tälle vuodelle Joutsenon seurakunnan toimintaan on budjetoitu 801 000 euroa ja kiinteistökustannuksiin 323 000 euroa eli yhteensä karkeasti 1 124 000 euroa, seurakuntayhtymän talousjohtaja Kari Virtanen avaa.

Seurakuntalaista kohden kustannukset ovat nyt Joutsenossa yhtymän seurakunnista korkeimmat: 145 euroa per jäsen. Vastaavat luvut ovat Lappeen seurakunnassa 133, Lauritsalassa 130, Sammonlahdessa 128 ja Lappeenrannassa 76 euroa per jäsen.
— Teimme viime vuonna 772 000 euroa tappiota. Ensi vuonna verotulot tippuvat entisestään jäsenmäärän pienenemisen myötä. Pää on saatava pinnalle, Virtanen perustelee säästötarvetta.

Säästämisen eli menojen karsimisen sijaan tai sen lisäksi taloutta voidaan tasapainottaa myös tuloja kasvattamalla eli esimerkiksi erilaisia maksuja korottamalla.
Joutsenon kirkkoherra ja seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Tero Kalpio nostaa esiin yhden vaihtoehdon, joka toteutuessaan keventäisi yksittäisten seurakuntien säästötaakkaa:
— Voisin kuvitella, että yhteinen kirkkovaltuusto vähintäänkin keskustelee veroprosentin nostosta.

Oletko valmis maksamaan lisää kirkollisveroa?

 • En (83%, 77 ääntä)
 • Kyllä (17%, 16 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 93

Loading ... Loading ...

6 kommenttia aiheesta “Joutsenon seurakunnan on tasapainotettava talouttaan 85 000 eurolla

 • 22.3.2018 at 12:11
  Permalink

  Eipä ole tarvinnut maksaa turhasta moneen kymmeneen vuoteen. En maksa vapaaehtoisesti muustakaan mitä en tarvitse.

 • 22.3.2018 at 22:04
  Permalink

  Erosin seurakunnasta ja kirkosta, en hyväksy kirkon toimitaa paperittomien piilottelussa ja kyseenalaistaa viranomaisten tomintaa, eli halua nousta lain yläpuolelle.

  Se ei ole minun kirkkoni eikä seurakuntani, vihjeenä: eroaminen käy netissä tosi helposti.

 • 23.3.2018 at 07:15
  Permalink

  Seurakuntahan omistaa tietääkseni maa-, metsä- ja kiinteistöomaisuutta, miksei niitä realisoida vai eikö haluta luopua maallisesta omaisuudesta, vaan veroja lisää.

 • 23.3.2018 at 10:48
  Permalink

  ”Voisin kuvitella, että yhteinen kirkkovaltuusto vähintäänkin keskustelee veroprosentin nostosta.” Voisin itse kuvitella, että seurakunnasta eroaminen lisääntyy, jos vero nousee.

 • 24.3.2018 at 10:51
  Permalink

  Eihän sitä kukaan mitään maksuja mielellään maksa, ja tuntuu, että kirkollisveron maksusta ollaan heti luopumassa, jos jostain luovutaan. Kunnallis- ja valtionverosta kun ei voi erota, kuten mainostetaan helppoa kirkosta eroamista. Kirkollisvero on kuitenkin se verran pieni erä muiden verojen seassa, että en nyt itse olisi heti sen takia kirkosta eroamassa, mutta en tietenkään ilosta kiljuen maksaisi. Ortodokseilla on jopa suurempi kirkollisvero, ja heissä kyllä kannatan sitä, että perustavat enemmän asiansa Raamattuun, kuten heidän ei tarvitse edes keskutella homoliitoista (Seurakuntatervehdys), kuten valitettavasti meidän kirkossamme käydään keskustelua. Asiasta, johon on selvä vastaus Raamatussa, eikä sitä voi muuttaa, muuttamatta ko. kirjan tekstiä.

 • 26.3.2018 at 09:43
  Permalink

  Voi aiheuttaa eroamisia, vielä kun on tehty niin helpoksi, liian helpoksi. Jos kaupunki mokailee ja haluaisin olla maksamatta kunnallisveroa, ei onnistu. Mutta kirkko tekee myös sen verran hyvää työtä ja toivon, että palaisi juurilleen eli perehtyisi nimenomaan Raamattuun enemmän. Saisi saarnatkin olla kuten ennen, että hiukan voisi tuoda esille, mitä tapahtuu, jos et pääse taivaaseen. En olisi heti valmis eroamaan.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Osallistutko Kauneimpiin joululauluihin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä