0

Kevät paljastaa pahat tapamme ja luontoon heittämämme roskat

Punainen tuulipuku vilkahteli viime maanantaina mäntyjen välissä Saimaantien liikenneympyrän luona. Rouva siellä siivosi roskia, joita ohikulkijat olivat heitelleet pieneen metsikköön. Esimerkillistä toimintaa.
Kevät paljastaa säälimättä tapaimme turmeluksen. Yhäkö tosiaan kuvittelemme, että roska katoaa maailmasta, jos sen viskaa auton ikkunasta ulos? Ja niin tehdessämme saamme lapsetkin luulemaan niin.
Moni kertoo keväisin poimivansa kadulta roskan päivässä. Jos kaikki joutsenolaiset tekisivät samoin, yhdessä kerättäisiin päivässä 10 000 karkkipaperia, tupakka-askia tai mäyräkoirapahvia. Viikossa roskia varten tarvittaisiin jo aika monta jätesäkkiä. Viime vuosina järjestetyt yhteiset roskienkeruutalkoot eivät kuitenkaan ole vetäneet väkeä.
Itse kukin lienee havahtunut järkyttäviin kuviin Tyynenmeren muoviroskalautasta. Nekin kaikki purnukat ovat jonkun jonnekin käsistään heittämiä. Entä jos pian avautuville omille uimarannoillemme alkaisi kellua samanlaisia jätelauttoja?
1970-luvulla alettiin heräillä siihen, ettei ehkä ollutkaan fiksua hylätä jäätelötuuttikäärettä tien poskeen. Muutama vuosikymmen myöhemmin olemme entistä viisaampia kierrätyksessä, jätteiden lajittelussa ja tavaroiden uusiokäytössä.
Jostain sohvat silti yhä ilmaantuvat metsiin ja jätesäkit levähdyspaikoille. Olisiko ryhtiliikkeen paikka?

 

Pysähdytkö noukkimaan havaitsemasi roskat?

 • En (70%, 37 ääntä)
 • Kyllä (30%, 16 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 53

Loading ... Loading ...

 

4 kommenttia aiheesta “Kevät paljastaa pahat tapamme ja luontoon heittämämme roskat

 • 26.4.2018 at 10:23
  Permalink

  Jos oma nenäliina tms tipahtaa taskusta, ilman muuta sen noukin. Mutta jos ihmiset ovat noin ”tajuttomia” kuten näkyvät olevan, niin en ala korjata heidän jätteitään. Todella uskomatonta, ettei esim. autossa kulje mukana tyhjät pussukat ym. niin jo on ihme. Mutta eihän tämä valitettavasti ole ainut asia, missä ihmiset eivät välitä mistään mitään.

 • 26.4.2018 at 10:25
  Permalink

  Säälittää oikein ne koululaiset tai yhdistykset, jotka keväisin keräävät noita rojuja tienposkilta, kun seuraavana keväänä sama työ.

 • 1.5.2018 at 13:28
  Permalink

  Hyvä että on ihmisiä jotka sentään välittävät asiasta. Järkyttävä näky todellakin keväisin teiden reunoilla, voin pahoin siitä. Aivan käsittämätöntä ettei niitä voi viedä roskikseen. Enpä kyllä ole huomannut mitään järjestettuä yleistä roskienkeruutalkoita. Osallistuisin varmasti jos olisi.

 • 2.5.2018 at 06:49
  Permalink

  En poimi, mutta pidän huolen, etten itse heitä roskia maahan. Se riittää, kun jokainen toimii samoin.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Aiotko käydä ihastelemassa Hiekkalinnaa Lappeenrannan satamassa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä