Emil Hanén puhui ja toimi kansansivistyksen puolesta Joutsenossa

Joutsenon koululaitoksen isänä tunnettu kunnallisneuvos Emil Hanén oli merkittävä kansansivistyksen, suomalaisuuden ja kulttuurin edistäjä ja ylläpitäjä. Hänen elämäntyöhönsä voi tutustua paraikaa Lappeenrannan pääkirjastossa olevassa näyttelyssä. Joutsenon Kotiseutuyhdistys laskee hänen haudalleen kukat hänen kuolemansa satavuotispäivänä 5. elokuuta.

Emil Hanén syntyi 1837, jolloin suomalaisten kansallinen herääminen nosti päätään. Hän ehti kokea myös Suomen itsenäistymisen.
Kerimäellä syntyneen ja Lappeella kasvaneen Hanénin elämäntyö näkyy Joutsenossa edelleen. Hän lahjoitti rakennuksen paikkakunnan ensimmäiseksi kansakouluksi. Koulunkäynti aloitettiin siinä, ja kun se kävi pieneksi, rakennettiin uusi.
1970-luvun alusta vuoteen 2014 koulu toimi Honkalahden päiväkotina. Hanénin aikanaan omistamalla ja sitten kunnalle testamentilla siirtyneellä maatilalla Tapiolassa toimi 1921–1993 Suomen ainoa kunnan omistama puutarha- ja talouskoulu, Tapiolan emäntäkoulu.
Hanénin panos metsäteollisuuden ja laivaliikenteen kehittymiselle Joutsenossa oli myös merkittävä.

Joutsenossa kansansivistyksen puolestapuhuja perusti itse 1884 mailleen yksityisen kansakoulun ja palkkasi sinne opettajan. Neljä vuotta myöhemmin hän lahjoitti koulun tontteineen Joutsenon kunnalle.
Vuosien mittaan Hanén hankki osuuksia Honkalahden maatiloista, muun muassa Tuppurasta ja Halosesta. Välikaupan kautta sekä Nevalan hovi että muut Honkalahden rantamaat menivät alkavan metsäteollisuuden omistukseen. Ensimmäinen oli Honkalahden Puutavara Oy, ja sen viereen rakentui Osakeyhtiö Pulp.
1896 Hanén perusti Juhana Pöyhiän ja leskirouva Peroniuksen kanssa yhtiön, joka voidaan katsoa Joutsenon Höyryvenhe Oy:n edeltäjäksi. Se osti Varkaudesta Laine-nimisen aluksen, joka liikennöi päivisin Lappeenrannan ja Honkalahden väliä.
Tapiolan Hanén rakennutti Karsturannan Nappulan tilalta hankkimalleen huvilatontille.
Hän sai kielteisen päätöksen yhteistyötarjoukseensa Lappeenrannan kouluasioita eteenpäin vieneeltä Wilken koulukomitealta ja päätti rakennuttaa omin varoin puutarha- ja talouskoulun.
Hanénin kuoltua hänen kummipoikansa Eero von Boehm hoiti hautajaisjärjestelyt ja sai erikoisluvan haudata kunnallisneuvoksen Lappeen Marian kirkon vanhalle kirkkomaalle.
Vainajan toivomuksen mukaisesti arkkua kantoivat Karsturannan isännät.

Viikon kysymys

Tehdäänkö teillä miesten töitä ja naisten töitä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä