0

Hengitys katkesi kesken improharjoitusten — lähes kolme vuotta myöhemmin Anne Suomalainen elää hyvää mutta erilaista elämää kuin ennen

Anne Suomalaisella on päässään arpi, mutta sitä ei hiusten alta näy. Se on muisto aivoverenvuodosta, joka kaatoi hänet Irti-teatterin improharjoituksissa joulun alla pian kolme vuotta sitten.
— En muista siitä päivästä mitään. Olin ensin ihmetellyt, kuinka valot ovat ihan hirveän kirkkaat, ja sitten putosin. Hengitykseni oli pysähtynyt, Suomalainen kertaa.
Näyttelijäkaverit elvyttivät häntä ennen kuin ambulanssi saapui. Oli onni, että hän juuri sillä hetkellä oli muitten seurassa, sillä yleensä hän tekee töitä yksin kotona.
Hänen aivoissaan ollut aneurysma oli puhjennut, ja hän oli saanut aivoverenvuodon.

Annella on nyt kaikki hyvin, muttei enää ennallaan.
— Minulle ei jäänyt kuulo-, näkö- tai liikkumisongelmia. Monihan joutuu niiden takia jäämään eläkkeelle. Mutta minulle jäi fatiikki eli uupumus.
Joka päivä jossain kohtaa voimat loppuvat. Osittain hän selviää päivistään tahdonvoimalla, osittain antaa uupumukselle periksi.

Diplomi-insinööri Suomalainen työskentelee samassa firmassa, jossa on ollut 20 vuotta, nyt 80-prosenttisesti etätyötä kotoa käsin. Hän palasi töihin viiden kuukauden kuluttua ”tällistä”, kuten hän aivoverenvuotoa nimittää.
Matka työkuntoiseksi alkoi pienin askelin. Vahvaa kuolemanpelkoa hän ei ole kokenut missään vaiheessa.
— Nytkään en pelkää. Minulla ei ole suurempaa riskiä aivoverenvuotoon kuin kellään muullakaan, hän muistuttaa.
Hän on jo hiljalleen palannut harrastustensa pariin, eli Aholan nuorisoseuran kesäteatterin sekä urheilun.

 

Lue koko juttu 9.8. ilmestyneestä Joutseno-lehdestä.

 

Viikon kysymys

Millä maksat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä