0

Mattojen kutojat kaihoilevat kangaspuita — Joutsenossa kutomismahdollisuudet ovat rajalliset

Facebookin Joutseno-ryhmässä eräs rouva kyseli, pääseekö Joutsenossa missään kutomaan kangaspuilla. Siitä piti ottaa selvää.
Etelä-Karjalan kansalaisopistossa (EKKO) jo pitkään käsityöpajoja vetänyt simpeleläinen artesaani Hanna Vierikko kertoo, että joka vuosi kysytään kudontakurssia, mutta sitä ei voi järjestää, kun ei ole tilaa, mihin virittää kangaspuut.
Sitä paitsi kangaspuutkin ovat hukassa.

Kansalaisopistolla oli kangaspuut silloin, kun Joutsenossa toimi oma. Niitä oli niin monet, että ne ripoteltiin eri varastoihin, muun muassa entiselle Tapiolan emäntäkoululle ja Joutsenon koulun kellarivarastoon.
Tapiolaan viedyt puut näki pitkäaikainen nypläyksen opettaja Hilkka Jäppinen — ja kauhistui.
— Ne oli huonosti laitettu, käärinpirtakin ruostunut. Olin itse varastoimassa puita koululle, ja me numeroimme kaikki osat ja laitoimme ne hyvin, Jäppinen muistelee.
Nykyisen EKKOn rehtorin Emilia Valkosen mukaan opistolla ei ole Joutsenossa omia kangaspuita. Jäppinen kuitenkin muistaa, että kaikki Joutsenon puut vietiin Lappeenrantaan.

Hanna Vierikko ottaisi kudontakurssin mielellään ohjelmaansa, kun olisi tila, jossa kangaspuut voisivat olla ympäri vuoden. Yksienkin puiden kokoaminen ja purkaminen on iso työ, ja kurssilla niitä on oltava monet.
Ongelmaksi nousee vuokra ja sen maksaminen kesäaikaan, jolloin kansalaisopisto ei toimi.
— Tarvittaisiin aktiivinen paikkakuntalainen, joka neuvottelisi sopivan tilan. Mikä instanssi tulisi niin paljon vastaan, että vuokra olisi kohtuullinen?
Vierikon vetämä käsityöpaja alkaa Rientolassa 21. syyskuuta. Siellä käytössä olevaan yläkerran tilaan kangaspuut eivät mahdu.
— Joillakin on kangaspuut kotonakin, mutta käsityöpajat ovat eri asia. Ne ovat terapiaa. Ihmiset haluavat lähteä neljän seinän sisältä ja tulla toisten luokse ja jutella, Vierikko tietää.

Työväentalon yläkerrassa oli takavuosina kangaspuut, muttei ole enää. Niitä käyttivät Taito Etelä-Suomen kurssilaiset. Nyt Taidolla ei ole sen enempää kangaspuita kuin toimintaakaan Joutsenossa.
Joku muistaa, että Joutsenon seurakunnalla saattaa olla kangaspuut pystyssä.
— Meidän kangaspuumme ovat kasattuna ja pois käytöstä, sillä kutojia ei ollut, kertoo seurakuntasihteeri Arja Partanen.

 

Viikon kysymys

Teetkö lomareissun kotimaassa vai ulkomaille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä