0

Kotitalouksilla on parannettavaa jätteiden lajittelussa — myös Etelä-Karjalan jätehuolto pohtii keinoja helpottaa hommaa

Energiahyötykäyttöön menevän kotitalouksien kuivajätteen seassa on yhä biojätettä, keskimäärin viidennes tai jopa neljännes roskapussin painosta.
Tämä aiheuttaa taloudellista tappiota Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:lle (EKJH) kahdella tapaa.
Ensinnäkin jää saamatta biojätettä, joka on nykyisen kompostointilaitoksen ja tulevaisuudessa myös biokaasulaitoksen raaka-ainetta.
Toisekseen biojäte aiheuttaa lisäkuluja, kun märästä ja painavasta jätejakeesta on maksettava jokaisesta tonnista, joka kuljetetaan poltettavaksi Riihimäelle ja poltetaan Ekokemin jätteenpolttolaitoksella.
— Jos ihmiset lajittelisivat jätteensä vielä paremmin, se hillitsisi kotitalouksilta laskutettavien käsittelymaksujen kohoamista, EKJH:n toimitusjohtaja Mika Suomalainen sanoo.
Yhtiö pohtii myös itse keinoja, miten tehdä lajittelusta mahdollisimman helppoa.

Mitä mieltä itse olet? Vastaa kyselyymme ja kommentoi.

Onko jätteiden lajittelu tehty kyllin helpoksi?

 • Kyllä (68%, 38 ääntä)
 • Ei (32%, 18 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 56

Loading ... Loading ...

3 kommenttia aiheesta “Kotitalouksilla on parannettavaa jätteiden lajittelussa — myös Etelä-Karjalan jätehuolto pohtii keinoja helpottaa hommaa

 • 15.11.2018 at 13:28
  Permalink

  Ei ole. Vie kaikki esim. Lampikankaalta keskustaan. Et välttämättä mene kauppaan koko viikkona, koska tuot mukanasi sieltä , missä käyt työssä eli kaupungin keskustassa. Eipä paljon kiinnosta lähteä erikseen kuskaamaan kirkolle. etenkään talviaikaan, kesällä ehkä voi pyörälenkin yhteydessä.
  Ennen täälläkin oli sentään keräyspiste ja jopa lupailtiin, että tulee vielä, mutta eri kohtaan. Eipä ole näkynyt, joten sitä odotellessa. Väkeä sentään asuu melko paljon tälläkin alueella.

 • 17.11.2018 at 10:53
  Permalink

  Sama juttu kuin edellä. Kyllähän lasitavara ja lehdet tulee vietyä keräysastioihin, mutta esim. maitotölkkejä tulee sen verran, että ei niitä ala säilöä ja viedä eli sekajätteeseen menevät. Jos asuisi näiden keräyspisteiden lähellä, veisi. Biojäte laitetaan omaan suljettuun kompostoriin.

 • 18.11.2018 at 20:08
  Permalink

  Taloyhtiössä on biojätteen keräyslaatikko, lehtikeräys, muovijätteen keräys ja pahvin keräys. Muut kulkee helposti polkupyörällä kaupparessulla keskustaan Lampikankaalta. Toki hyvä olisi jos olisi myös täällä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Luetko kesällä enemmän kuin talvisaikaan?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä