0

Kolumni: Päätöksenteon joulukiireet

Vuoden loppuun painottuu talousarvion laadinta niin kaupungin kuin valtakunnankin tasolla. Olen parhaani mukaan osallistunut molempiin.
Taloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen, niin myös valtakunnan päätökset vaikuttavat kotikaupungissa.
Kaupungin talouden näkymiä synkentää Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hetkessä revennyt alijäämä, joka uhkaa kasvaa lisää tulevina vuosina. Osansa tässä on aidosti kasvaneilla hoitokuluilla ja laskutuksilla HUSin suunnalta.
Toisaalta uuden sairaalan käyttöönoton vaikeudet ovat tuoneet kustannuksia, ja Eksoten malli vähentää nopeasti vanhusten laitoshoitopaikkoja on osoittautunut liian hätäiseksi toimintatavaksi.

Soten suhteen ollaan vaikeuksissa, menipä kokonaisuudistus läpi tai ei. Jos sote kaatuu, nykyiset ongelmat pitää kuitenkin ratkaista.
Jos se toteutuu, tulevat yksityiset terveysfirmat kurjistamaan entisestään tilannetta,  ja maakunnan rooliksi jää leikata palvelut, kun rahat viedään kunnilta valtiolle.
Yleensäkin olen huolestunut taloudellisen hyvän epätasaisesta jakautumisesta. Epäkohtia on paljon, mutta palautetta tulee usein varsinkin pienen työeläkkeen saajien tilanteesta. Pitkä ahkera työura ei aina tuotakaan näkyvää hyötyä eläkkeessä, ja elämisen kustannukset ovat kovassa nousussa.

Tähän löytyy mielestäni monia konkreettisia korjausehdotuksia. Pieniä työeläkkeitä saataisiin nousuun muuttamalla niiden osalta taitettu indeksi puoliväli-indeksiin. Elämisen kustannuksiin voitaisiin puuttua muun muassa lämmityspolttoaineiden veronkorotusten perumisella sekä sähkön siirtohintojen voittokattoa laskemalla.
Syntyvyyden kasvua tarvitaan, jotta maalla olisi tulevaisuus. Perhevapaauudistuksessa puhutaan usein erilaisista kiintiöistä äidille ja isille.
Olen tässä suomalaisten enemmistön linjoilla — perheiden pitää saada itse päättää, kuka hoitaa lapsia kotona. Yhteiskunnan ei pidä holhota kansaa, vaan antaa mahdollisuuksia hoitaa asiat kunkin elämäntilanteen mukaan.

Tekemistä riittää siis jatkossakin, mutta nyt lähestyy taas joulun aika. Silloin jokaisen kannattaa hiljentyä ja pysähtyä miettimään elämässä tärkeitä asioita ja ihmisiä. Käyttää aikaa läheisten parissa, parhaita perinteitä kunnioittaen.
Toivotan kaikille oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2019!

JANI MÄKELÄ

Kirjoittaja on joutsenolainen kansanedustaja (ps.).

Kommentteja aiheesta “Kolumni: Päätöksenteon joulukiireet

  • 25.12.2018 at 21:41
    Permalink

    Onhan nykyisellä hallituksella vielä muutama kuukausi aikaa keksiä kansaa verottavia toimenpiteitä ja myydä kansallisomaisuutta muka kestävyysvajeen peittämiseksi. Hyvää loppuvuotta niille jotka tulevat äänestämään kansan etu ensisijaisena.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Teetkö lomareissun kotimaassa vai ulkomaille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä