0

Pääkirjoitus: Kohti Joutsenon pitäjän marraskuista 380-vuotissyntymäpäivää

Kymmenen vuotta sitten Joutsenossa alkoi hallinnollisesti uusi aika, kun Joutsenosta tuli Lappeenrannan kaupunginosa. Kantakaupunki täyttää tänä vuonna 370 vuotta, ja Joutsenon pitäjä 380.

Joutseno lohkaistiin vuonna 1639 kantapitäjä Taipalsaaresta. Seuraavina vuosina alue vielä laajeni.
Tuttuja suku- ja kylännimiä vilahtelee jo tuolloin joutsenolaistilojen luettelossa: Tyrmi, Hauska, Pellinen, Tuuha, Kesoinen, Hönöi, Kiukas, Ruhanainen, Mondo, Wirkki.

Vuonna 1639 Joutsenossa oli 133 tilaa ja noin tuhat asukasta. Pääelinkeino oli maatalous, lisäksi oli ainakin kalastusta ja käsityöammatteja. Kauppaa tehtiin Viipurissa.

Joutsenon historiateoksen mukaan Joutsenon pitäjän itsenäisyyspäivä on todennäköisesti 9. marraskuuta. Perustamisasiakirja ei ole tallessa, mutta perustamisen puuhamiehiä olivat tilallinen Risto Tujulainen ja kirkkoherra Johannes Laurentii.

Parhaimmillaan jotkin joutsenolaisista perinteistä ulottuvat siis lähes 400 vuoden taakse. On omia murrepiirteitä, perinneruokia, omia tapoja, omia symboleita.

Mitä Joutseno voisi saada syntymäpäivälahjaksi?

Tulee mieleen ainakin yksi keskeinen paikka: tori ja sen esiintymislava. Torin ympäristössä on tapahtunut monenmoista kasvojenpesua. Löytyisiköhän rahaa seuraavaksi lavan siistimiseen ja raikastamiseen?

SARI PULLINEN

Viikon kysymys

Onko jätteiden lajittelu vaivalloista

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä