0

Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa — Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valitaan Arkadianmäelle 17 edustajaa

Joutseno-lehti avasi verkkosivuilleen Eduskuntavaalit 2019 -sivuston.
Eduskuntavaalit järjestetään tämän vuoden huhtikuun 14. päivänä, ja Kaakkois-Suomesta valitaan eduskuntaan Arkadianmäelle 17 kansanedustajaa.

Kaakkois-Suomen vaalipiiri muodostuu Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnista.
Joutseno-lehti on avannut verkkosivuilleen joutsenolehti.fi vaalisivuston, jonne kootaan vaaliaiheisia juttuja ja mielipidekirjoituksia. Ne ovat pääosiltaan samoja, joita julkaistaan paperilehdessä. Osa jutuista on kaikkien luettavissa, osa on tilaajille.
Lisäksi verkkosivuilla julkaistaan ehdokkaiden vaalimainoksia.

Kaakkois-Suomen vaalipiiri muodostettiin syyskuussa 2013 Etelä-Savon ja Kymen vaalipiireistä. Vaalipiiriä käytettiin ensimmäisen kerran viime eduskuntavaaleissa vuonna 2015.
Vaalipiiriin kuuluvat Enonkosken, Haminan, Heinäveden, Hirvensalmen, Iitin, Imatran, Joroisten, Juvan, Kangasniemen, Kotkan, Kouvolan, Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Miehikkälän, Mikkelin, Mäntyharjun, Parikkalan, Pertunmaan, Pieksämäen, Puumalan, Pyhtään, Rantasalmen, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen, Savonlinnan, Sulkavan, Taipalsaaren sekä Virolahden kunnat.

 

Kaakkois-Suomen vaalipiiri muodostettiin syyskuussa 2013 Etelä-Savon ja Kymen vaalipiireistä.

 

Eduskuntavaaleja varten Suomi on jaettu 13 vaalipiiriin maakuntajaon mukaisesti.
Kustakin vaalipiiristä valitaan se määrä kansanedustajia, jota vaalipiirissä asuvien Suomen kansalaisten lukumäärä kuusi kuukautta ennen vaaleja osoittaa. Ahvenanmaan vaalipiiristä valitaan kuitenkin aina yksi kansanedustaja.

Eduskuntavaaleissa ylimpänä vaaliviranomaisena toimii oikeusministeriö, jolla on yleisvastuu vaalien toimittamisesta. Ministeriö koordinoi vaalien valmistelutyötä ja vastaa muiden viranomaisten ohjeistamisesta. Se myös ylläpitää ja kehittää vaalitietojärjestelmää (VAT).

Kaakkois-Suomen vaalipiirin nykyiset eteläkarjalaiset kansanedustajat ovat joutsenolainen Jani Mäkelä (ps.), lappeenrantalaiset Anneli Kiljunen (sd.), Jukka Kopra (kok.) ja Ari Torniainen (kesk.), ruokolahtelainen Suna Kymäläinen (sd.). Alun perin ruokolahtelaisen Kimmo Tiilikaisen (kesk.) kotipaikka on nykyisin Helsinki.

Vaalipiirin muut kansanedustajat ovat Juho Eerola (ps.), Antti Häkkänen (kok.), Heli Järvinen (vihr.),  Hanna Kosonen (kesk.), Jari Leppä (kesk.), Jari Lindström (sin.), Sirpa Paatero (sd), Markku Pakkanen (kesk.), Satu Taavitsainen (sd),  Lenita Toivakka (kok.) ja Kaj Turunen (kok.).

JANNE TIAINEN

 

Vaalien tärkeitä päivämääriä
Ehdokashakemusten jättöpäivä: 5.3.
Ehdokasasettelun vahvistaminen: 14.3.
Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 3.–9. huhtikuuta ja ulkomailla 3.–6. huhtikuuta.
Vaalipäivä: 14.4.
Tulosten vahvistaminen: 17.4.

 

Lisää tietoa eduskuntavaaleista oikeusministeriön vaalisivuilta //vaalit.fi.

 

Viikon kysymys

Odotatko jo kuumeisesti ravintolaan pääsyä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä