0

Mielipidekirjoitus: Palveluiden puutteet olleet pitkään tiedossa

Ikäihmisten palvelut ovat saaneet paljon huomiota Esperi Caren tapauksen myötä. Kyseessä ei kuitenkaan ole yksittäistapaus, sillä aluehallintovirastojen tarkastuksissa on havaittu lukuisissa yksityisten hoivajättien yksiköissä samankaltaisia ongelmia.
Ilmiö ei ole myöskään uusi, vaan ikäihmisten palveluiden puutteet ovat olleet pitkään tiedossa, ja vastaavia ongelmia on myös kotihoidossa.

Viime vaalikaudella SDP:n johdolla valmisteltu vanhuspalvelulaki paransi ikäihmisten oikeusturvaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa heitä koskevien päätösten valmisteluun ja palvelujen sisältöön.
Lailla pystyttiin vaikuttamaan vanhustenhoidon epäkohtien korjaamiseen. Lain vaikuttavuutta heikensi se, että kokoomus ei suostunut vaatimaamme sitovaan vanhuspalvelujen henkilöstömitoitukseen.

Sipilän hallitus valitsi leikkausten tien. Se kevensi vanhuspalvelulain kirjauksia kuntien vanhustyön osaamisvaatimuksista, poisti vastuutyöntekijän ja heikensi henkilöstömitoitusta.
Kuntien valtionosuutta leikattiin vanhuspalveluista. Varoitimme tuolloin, että heikennykset huonontavat laatua, mutta tähän suhtauduttiin välinpitämättömästi.

Nyt sama hallitus sanoo, että vanhuspalveluiden ongelmat ratkeavat sote-uudistuksella, jossa hoivapalveluita keskitetään muutaman yksityisen palveluntuottajan käsiin. Samalla hallitus vaatii säästöjä miljardeja euroja.

Valvontaan ei resursseja lisätä, vaan hallitus luottaa yritysten omavalvontaan. Esperin ja muiden isojen yksityisten palveluntuottajien tapaukset ovat äärimmäinen esimerkki siitä, mihin tämä linja voi johtaa.
Tarvitsemme tekoja vanhuspalveluiden vahvistamiseksi. Ensin tulee pysäyttää hallituksen markkinamalli. Sitten tarvitsemme lisäpanostusta henkilöstöresursseihin, henkilöstön osaamiseen ja palveluiden valvontaan.

Vaativammat palvelutarpeet edellyttävät nykyistä vahvempaa gerontologista osaamista ja henkilöstömitoitusten tarkempaa määrittelyä. SDP on esittänyt vanhusasiavaltuutetun tehtävän perustamista.

Kotihoidon palveluja tulee parantaa. Lähtökohtana tulee olla, että ihminen saa elää hyvää vanhuutta riippumatta siitä, asuuko hän kotona, laitoksessa tai tehostetussa palveluasumisessa.

ANNELI KILJUNEN

Kirjoittaja on lappeenrantalainen kansanedustaja (sd.).

Viikon kysymys

Tarvitaanko Joutsenoon tekojää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä