0

Martat muuttavat maailmaa neuvomalla ja valistamalla

Joutsenossakin martat viettivät Maailman suurinta marttailtaa viime torstaina seurakuntakeskuksessa. M-kirjaimen muotoiset kakut kiersivät pitopöytää, ja sali oli tupaten täysi juhlaväkeä, osalla yllään marttojen sininen asu.

 

Marttojen 120-vuotisjuhlapöydässä oli useita M-kakkuja ja muita herkkuja. Ulla Viskari-Lippojoki (martta-asussa keskellä) tarkistaa, että kaikki on ojennuksessa. Kuva Sari Pullinen.

 

Anolan marttojen puheenjohtaja ja Etelä-Karjalan marttapiirin hallituksen jäsen Tuula Partanen avasi juhlan muistuttaen marttajärjestön juurista. Martat perustettiin naisasialiikkeen pioneerin ja nuorsuomalaisen poliitikon Lucina Hagmanin aloitteesta vuonna 1899. Järjestö juhlii siis 120:tta vuottaan. Tällä hetkellä marttayhdistyksiä on Suomessa noin 1100.

 

Varpu-marttojen puheenjohtaja Raila Hulkkonen kertoo puhujanpöntössä illan kulusta, ja Tuula Partanen kiirehtii valmistautumaan puheen pitoon. Kuva Sari Pullinen.

 

Martat ymmärsivät alusta alkaen, että paras tapa auttaa ihmisiä on jakaa tietoja ja taitoja suoraan koteihin. Marttojen työ tähtää edelleenkin henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisäämiseen.

Joutsenossa marttatoiminta alkoi vuonna 1918. Ensimmäisenä perustettiin Korvenkylän martat.
Tällä hetkellä marttayhdistyksiä on Joutsenossa viisitoista, ja lisäksi on toimintaryhmä Jänölän martat, joka toimii Korvenkylän marttojen alaisuudessa.

 

Karsturannan marttoihin kuuluva Sari Toikka ikuisti pitopöydän. Kuva Sari Pullinen.

Joutsenolaiset martat -yhteenliittymä pitää kokousta kerran tai pari vuodessa ja sopii siinä esimerkiksi torikahvion vuorot.

SARI PULLINEN

Viikon kysymys

Osallistutko Kauneimpiin joululauluihin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä