0

Tänään sunnuntaina on vaalipäivä, ja Suomi saa uuden eduskunnan  — Joutsenosta kansanedustajiksi pyrkii neljä ehdokasta

Tänään, sunnuntaina 14. huhtikuuta, Suomeen valitaan uusi eduskunta tulevaksi nelivuotiskaudeksi. Kansanedustajaehdokkaiden kampanjat on kampanjoitu, ja illalla on sadonkorjuun aika.

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä, johon Lappeenranta ja sen mukana Joutseno kuuluvat, valitaan eduskuntaan 17 kansanedustajaa. Noin 180 ehdokkaasta neljä on Joutsenosta.

Ylen puolueiden kannatusmittaus kertoo, että perussuomalaiset on ohittanut kokoomuksen ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. SDP pitää yhä ykkössijaa 19 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisten kannatus on 16,3 ja kokoomuksen 15,9.

Keskusta on neljäntenä 14,5 prosentin kannatuksella, ja sen perässä vihreät 12,2 prosentilla.
Vasemmistoliiton kannatus on kannatusmittauksen mukaan 8,7, RKP:n 4,9 ja kristillisdemokraattien 4,3. Sinisten osuus on 0,8 prosenttia ja muiden 3,4 prosenttia.

Kannatusmittauksen virhemarginaali on 2,3 prosenttia jompaankumpaan suuntaan. Mittaus tehtiin 1.—9. huhtikuuta, ja otos oli 1 969 henkilöä.
Olisi melko poikkeuksellista, jos mikään puolue ei ylittäisi vaaleissa 20 prosentin rajaa. Lähimpänä tilanne oli vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Tällöin vaalivoittajan kokoomuksen kannatus oli 20,4 prosenttia.

Olisi melko poikkeuksellista, jos mikään puolue ei ylittäisi vaaleissa 20 prosentin rajaa.

Vaalihuoneistot avautuvat vaalipäivänä aamuyhdeksältä, ja äänestys jatkuu kello kahdeksaan illalla. Kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan postitse saapuneessa ilmoituskortissa.

Äänestäjän on vaalipaikalla selvitettävä henkilöllisyytensä. Siksi mukana tulee olla kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksessä annettiin alustavien tietojen mukaan yli 1 535 442 ääntä. Ennakkoon äänesti noin 36,1 prosenttia äänioikeutetuista.
Luvut tarkentuvat, kun rekisteriin lisätään muun muassa ulkomailla annetut ennakkoäänet ja kirjeäänet.

Edellisissä eduskuntavaaleissa 2015 vastaava luku heti ennakkoäänestyksen päätyttyä oli noin 31,9 prosenttia ja lopullinen ennakkoäänestysprosentti 32,3.
Joutsenolaisista antoi äänensä ennakkoon yhteensä 2 855 äänioikeutettua.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin äänestysaktiivisuudeksi tuli 36,7 prosenttia. Vaalipiirissä on yhteensä 361 485 äänioikeutettua.

JANNE TIAINEN
SARI PULLINEN

Viikon kysymys

Pitäisikö kaikkien käyttää kasvosuojaa julkisilla paikoilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä