0

Arkistosta: Myrsky-patsas paljastettiin 40 vuotta sitten — muistatko tapahtuman tai itse myrskyn?

Suurimmaksi kansanjuhlaksi Joutsenossa kautta aikojen muodostui yleisömääränsä perusteella Myrsky-patsaan paljastustilaisuus. Useihin tuhansiin nouseva kansanjoukko oli seuraamassa, kun peittävä verho vedettiin tämän keskelle kylää kohonneen uljaan muistomerkin yltä. — Troikan komeat ratsut aloittivat ikuisen laukkansa myrskypilvi Raivottaren ohjaamina.

Luovutuspuheen piti Lions Club Joutsenon presidentti Ilkka Kiislahti. Hän mainitsi mm: ”Seitsemän vuotta sitten tällä alueella raivonnut myrsky on antanut aiheen tälle patsaalle, mutta sen pystyttämiseen on Leijonilla ollut toinenkin tarkoitus. Kun Leijonien muistomerkkiajatuksesta oli taiteilija Reino Puustisen käsissä muotoutunut taideteos, oli Leijonilla jo patsasta tilattaessa selvä pyrkimys aikaansaada ja pystyttää julkinen veistos koristamaan Joutsenon karua ja myrskyn runtelemaa keskustaa. Tällä toimenpiteellä Leijonat haluavat kiinnittää huomiota siihen, että voimakkaan rakentamisen ohella tulisi entistä enemmän ottaa huomioon myös asuinympäristön viihtyvyystekijät.—”

Muistuttakoon tämä patsas jälkipolville heinäkuun 8. päivän 1972 illasta, jolloin Joutsenossa luultiin maailmanlopun tulleen.

Vastaanottopuheen piti kunnan edustajana valtuuston puheenjohtaja Maunu Lakka: ”—Tämän patsaan sijoituspaikkaa etsittiin kauan, onhan kysymyksessä Joutsenon ensimmäinen julkinen patsas, jonka koko asetti jo omat vaatimuksensa ympäristön suhteen. Tämä valittu paikka tuntuu nyt onnistuneelta, paikkahan sijaitsee aivan Joutsenon ydinkeskustassa, tänä syksynä aloitettavan kirjastorakennuksen ja jo valmistuneen liikekeskuksen välissä, Keskuskadun varrella, joten taideteoksen löytänevät joutsenolaisten lisäksi jo tänä kesänä tuhannet asuntomessuilla kävijät kautta maan.— Muistuttakoon tämä patsas jälkipolville heinäkuun 8. päivän 1972 illasta, jolloin Joutsenossa luultiin maailmanlopun tulleen.”

12.7.1979 ilmestyneessä Joutseno-lehdessä julkaistiin myös Toivo Läätin Myrsky-runo.

Paljastuspuheen piti eduskunnan puhemies Johannes Virolainen: ”Tasan seitsemän vuotta sitten meni näiden seutujen yli hirmumyrskyyn verrattava rajuilma. Se aiheutti valtavaa tuhoa, kuten tänään on jo kerrottu. Joutsenon kunnan alue joutui kärsimään suuria menetyksiä, ei vain taloudellisia, jotka aina voidaan tavalla tai toisella korvata, mutta ehkä vieläkin raskaampia olivat ne maisemalliset vauriot, joita myrsky aiheutti.

PAIKALLISLEHTI JOUTSENO
HEINÄKUUN 12. PNÄ
N:O 28 — 1979

 

Muistatko 1972 myrskyn ja Myrsky-patsaan julkistamisen -79?

  • Myräkän (41%, 24 ääntä)
  • Molemmat! (34%, 20 ääntä)
  • En (24%, 14 ääntä)
  • Patsaan (2%, 1 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 59

Loading ... Loading ...

Kommentteja aiheesta “Arkistosta: Myrsky-patsas paljastettiin 40 vuotta sitten — muistatko tapahtuman tai itse myrskyn?

  • 9.7.2019 at 08:48
    Permalink

    Tuon muistan aina. Nyt olen 76 v. Ja oltiin tuolloin mummolassa Joutsenossa, tyttäreni tuolloin 2v. Miehet lähtivät Puumalaan kalaan, ja joutuivat olemaan luodolla yön, ku sama myrsky sielläkin, Mummo pelkäsi , istuin perimmäiseen kammarin nurkkaan lattialle lapseni kanssa, hirvitti ,ikkunat lähti yläkerrasta, kun olivat auki ,saunan ovi irtosi, ja räystäät tuli alas ,myesky meno talon ja saunan välistä. Kaataen 7 puuta mennessään, auton eteen ja auton taakse, auto säilyi. Onneksi vastustelin Mummoa, ettei mennä autoon ,vaikka onkin kuulemma turvallinen paikka, olisi ollut hurjaa nähtävää ,mummola oli siinä rinteessä Rientolan alapuollla viistosto 100m Imatralle päin aamulla kuitenkin otin pyörän ja lähdin kirkolle, jossa hautausmaalla oli kauhea sotku, siis elävästi muistan.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Arvostatko kotimaista ruoantuotantoa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä