0

Pääkirjoitus: Kotiseutu jää makuna kielelle

Vaikka mies voi lähteä Joutsenosta, Joutseno ei lähde miehestä — eikä naisestakaan.

Voi olla, ettei tämä totuus päde ihan kaikkien kohdalla, mutta moni keski-ikään ehtinyt tai eläkkeelle jäänyt alkaa kummasti haikailla kotikylän suuntaan. Siitäkin huolimatta, että nuorena on saattanut pyhästi vannoa, ettei koskaan palaa kuin korkeintaan käväisemään.

Kotiseutuikävä iskee hyvin todennäköisesti jossain vaiheessa sinuunkin, nuori joutsenolainen, joka näinä viikkoina pakkaat matkalaukkua ja muutat opiskelupaikkakunnalle ja omaan elämään.

Toisista tulee peräti paluumuuttajia.

 

Toiset jäävät uusiin maisemiin, mutta huomaavat itsessään kummaa kotiseutukutinaa.

 

Toiset jäävät asumaan uusiin maisemiin, mutta huomaavat itsessään kummaa kotiseutukutinaa.
Se voi ilmetä monin tavoin. Yhtäkkiä tulee sietämätön ikävä tuttujen kirkonkellojen ääntä tai kaipuu tuoreeseen rieskaan.  Eivätkä sitä lievitä mitkä tahansa rieskaksi nimetyt leivät, vaan pitää olla oikeaoppista ohraista, joka on tehnyt kuperkeikkoja höpsötyskupin yllä.

Tai ehkä ostetaan kesämökki Karsturannasta tai podetaan pakottavaa tarvetta harrastaa revinnäiskirjontaa.

Eräs joutsenolainen sanoi, ettei malta lähteä oikein edes matkoille enää, kun ei halua jättää tuttuja katuja ja kauppoja.

SARI PULLINEN

 

Kommentteja aiheesta “Pääkirjoitus: Kotiseutu jää makuna kielelle

  • 10.8.2019 at 07:06
    Permalink

    Kotiseutukutina on kuvaava sana esim. sille, että Joutsenolehti on aina kuulunut elämään, vaikka muutin pois opiskelujen perässä yo-kirjoitusten jälkeen 35 vuotta sitten. Koulukeskus, Myrsky-patsas, kirjaston, Naislaulajien ja Kultsun jalkapallojoukkueen kuulumiset. Kaikki koskettavat omalla tavallaan, herättävät vahvoja muistoja ja halun tulla käymään. Meidän perhe muutti Joutsenoon, kun olin 6-vuotias, ja itse muutin pois, kun olin 19, nyt jo 55. Tuo 13 vuoden joutsenolaisuus teki minusta joutsenolaisen, ja edelleen nimeän sen kotiseudukseni, vaikka olen asunut nykyisellä kotipaikkakunnallani jo 22 vuotta. Rieskalaulu soi päässä ikuisesti: ”Joutsenoss’ on kotini…”.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Arvostatko kotimaista ruoantuotantoa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä