0

Jani Mäkelä oudoksuu hänestä tehtyä kantelua ja ihmettelee, mitä tapahtuu sananvapaudelle, jos tavallisesta poliittisesta keskustelusta kannellaan

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty torstaina kantelu joutsenolaisesta kansanedustajasta Jani Mäkelästä (ps). Kantelija on Ellen Ojala, joka kertoo asiasta itse Twitterissä.

Kantelussaan Ojala toteaa, että Suomen perustuslain mukaan kansanedustajan kuuluu käyttäytyä arvokkaasti, ja että kansanedustajan tehtäviin tuskin kuuluu toisten loukkaaminen ja nimittely. Kantelijan mielestä Mäkelä ei ole toiminut kansanedustajalle kuuluvalla tavalla.

Eduskunnan oikeusasiamiehen puoleen voi kääntyä kun epäilee, että viranomainen tai virkamies ei ole noudattanut lakia tai jos kantelija epäilee, että perus- ja ihmisoikeudet eivät ole toteutuneet. Kantelun käsittelyaika on kolmisen kuukautta.

Ojalan sai toimimaan Mäkelän Twitter-kommentti Ulkoministeriölle, joka twiittasi iranilaisten olevan todella vieraanvaraisia. Mäkelä kirjoitti: ”Kyllä se on pakko uskoa, että tämän kommentin julkaisi ulkoministeriö virallisella tilillään, eikä kyse ollut pahantahtoisesta parodiasta tai valeuutisesta.”

 

Kantelijan mielestä Mäkelä ei ole toiminut kansanedustajalle kuuluvalla tavalla.

 

Iranilaistaustaisen Ojalan mielestä Mäkelä kirjoitti rasistisesti. Ojala kertoo väsyneensä rasismin normalisointiin. Ojala kuvailee itseään Twitter-tilillään aktivistiksi ja feministiksi.

Jani Mäkelä kommentoi kantelua Facebookissa. Hän ei ole mielestään kirjoittanut mitään loukkaavaa. Mäkelä muistuttaa, että Iran tunnetaan laajalti ihmisoikeuksia rikkovana maana, jossa tuomitaan homoseksuaaleja kuolemanrangaistuksiin ja jossa teloituksia toteutetaan hirttämällä. Myös naisten aseman Mäkelä muistuttaa olevan siellä erittäin huono.

Siksi hänestä on outoa yrittää tuoda maata esille positiivisessa valossa ulkoministeriön tiedotteessa.

Jos kyseisen twiitin kaltaisesta normaalista poliittisesta keskustelusta ja ihmisoikeusrikkurien arvostelusta aletaan tekemään enemmänkin kanteluja, mitä se tarkoittaa sananvapauden ja keskustelukulttuurin kannalta Suomessa, Mäkelä kysyy.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa.

SARI PULLINEN

 

Kommentteja aiheesta “Jani Mäkelä oudoksuu hänestä tehtyä kantelua ja ihmettelee, mitä tapahtuu sananvapaudelle, jos tavallisesta poliittisesta keskustelusta kannellaan

  • 23.8.2019 at 15:24
    Permalink

    Kyllähän Jani Mäkelän käyttäytyminen twitterissä ja muussakin sosiaalisessa mediassa on ollut jo pitkään todella ala-arvoista. Todella ala-arvoista. Ei sananvapauden varjollakaan kenenkään tarvitse äärimmäisen huonoa käytöstä viljellä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko nähnyt Saimaalla norppaa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä