0

Vaaralliset jätteet joutavat nurkista pois—Etelä-Karjalan jätehuollon vaarallisten jätteiden keräys piipahtaa Piranan parkkipaikalla ensi viikolla

Joutsenossa järjestetään vaarallisten jätteiden keräys tiistaina 27. elokuuta kello 16—18. Keräyspaikka on K-Supermarket Piranan parkkipaikalla osoitteessa Ostoskuja 2.

Etelä-Karjalan jätehuolto Oy:n viestintäkoordinaattori Tiina Virtanen, kuinka usein mobiilikeräyksiä järjestetään Joutsenossa?
— Viisi kertaa touko- ja syyskuun välillä. Lisäksi keväällä on järjestetty vaarallisten jätteiden keräyskierros, jolloin keräysauto pysähtyy kahdeksassa pisteessä ympäri Joutsenoa miehitetyn Piranan pisteen lisäksi.

Miten määritellään vaaralliset jätteet, eikö niitä kutsuttu aiemmin ongelmajätteeksi?
— Vaarallisille jätteille on yhteistä se, että ne ovat tavalla tai toisella vaarallisia joko terveydelle tai ympäristölle. Sen vuoksi nykyinen nimitys vaarallinen jäte on osuvampi kuin vanha ongelmajäte-nimike. Jollekin vaikka iso sohvan rohjo voi olla ongelma, vaikkei se välttämättä vaaraa aiheutakaan.

Mikä on yleisin kysymys vaarallisista jätteistä?
— Mihin niitä voi viedä ja mitä se maksaa. Aika usein ihmiset yllättyvät edelleen, että vaarallisia jätteitä voi viedä aina aukioloaikoina mille tahansa Hyödyksi-asemalle tai Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen.

Onko vaarallisten jätteiden tuonti keräykseen maksullista?
— Kotitalouksille vaarallisten jätteiden tuonti on aina ilmaista kunhan erä on maksimissaan 250 kiloa. Kustannukset katetaan jokaiselta asuinhuoneistolta kerran vuodessa perittävällä perusmaksulla, jolla toki katetaan muitakin jätehuollon palveluja.

Ketä maksuttomuus koskee?
— Koti- ja maatalouksia.

Onko kotitalouksilla jokin yleisin vaarallinen jäte, jota näkyy keräyksissä paljon?
— Maaleja ja öljyjä tuodaan ainakin kuntakeräyksissä selkeästi eniten. Se mikä yllättää, on paristojen suuri määrä, mitä on varastoitu odottamaan keräyskierrosta. Paristojahan voi palauttaa kaikkiin niitä myyviin kauppoihin.

Näkyykö kesäaika miten vaarallisten jätteiden määrässä, entä muussa asioimisessa Kukkuroinmäen jätekeskuksessa?
— Kaiken kaikkiaan asiointi kesäaikana sekä Kukkuroinmäessä että Hyödyksi-asemilla on vilkkaampaa, jolloin myös jätemäärät ovat suuremmat.

Minkälaisia virheitä jätteiden lajittelussa tyypillisesti tehdään?
— Asbesti mielletään yleensä vaaralliseksi jätteeksi, ja sitä saatetaan tarjota keräyksiin tai Hyödyksi-asemille. Asbesti on kuitenkin erityisjätettä, josta joudumme perimään erityisjätteen hinnan. Sitä ei toimiteta Fortumille muun vaarallisen jätteen kanssa, vaan asbesti käsitellään Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja loppusijoitetaan erityisjätteenä.
— Muovipakkausten lajittelu hämmentää myös edelleen. Keräysastioihin työnnettäisiin mielellään kaikki muovijäte, vaikka sinne kuuluvat vain muovipakkaukset.

Millä tasolla on yleinen lajittelutietous?
— Ihmiset tuntuvat olevan aika tiedostavia ja hyvin kiinnostuneita lajittelusta. Jonkun verran tulee myös kysymyksiä siitä, mitä lajitelluille jätteille tapahtuu. Onkin mielestäni tärkeää viestiä, miksi lajittelemme, eikä pelkästään kertoa, miten.

 

OLLI-PEKKA HÄRMÄ


Vaarallisten jätteiden keräykseen kuuluvat
Maalit, liimat, lakat ja näillä aineilla likaantuneet tarvikkeet ja työvälineet. Aerosolit. Hapot, emäkset, liuottimet. Torjunta-aineet. Pakkas- ja jarrunesteet. Öljyt, öljynsuodattimet ja muut öljyiset jätteet, mustat ja kirkkaat jäteöljyt on pidettävä toisistaan erillään. Loisteputket, energiansäästölamput ja LED -lamput. Akut, paristot. Lääkkeet ja elohopeakuumemittarit voi toimittaa myös apteekkeihin, paristot sekä pienakut palautetaan niitä myyviin liikkeisiin.

Vaarallisten jätteiden keräykseen eivät kuulu
Räjähteet, toimitetaan poliisille. Ilotulitteet, toimitetaan myyjille, maahantuojille tai poliisille. Kylmälaitteet toimitetaan sähkölaitteiden keräykseen. Halogeenilamput, hehkulamput laitetaan kuivajätteisiin. Painekyllästetty puu, toimitetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi -asemille. Asbesti, toimitetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen (maksullista). Kreosoottikyllästetty puu, toimitetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen (maksullista).

 

Viikon kysymys

Tarvitaanko Joutsenoon tekojää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä