0

Rajavartiolaitos täyttää tänä vuonna sata vuotta — Joutsenossa rajavartiot olivat Penttilässä ja Kuurmanpohjassa

Joutsenolla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa 8,9 kilometriä. Tuolle osuudelle mahtui aikanaan kaksi rajavartiostoa, toinen Penttilään ja toinen Kuurmanpohjaan.

Itärajan rajavartiointi järjestettiin sodan jälkeen tällaisille rajavartioasemille. 1940- ja 1950-luvuilla vartioita oli tiheänä nauhana, 10—20 kilometrin välein.

Lähes kaikki vartiorakennukset oli rakennettu samoin piirustuksin. Päärakennuksessa olivat toimisto, asuintilat perheelliselle vartiopäällikölle, miehistötupa ja emännän huone.

Penttilän vartio aloitti toimintansa syksyllä 1944 ensin Leppälässä maanviljelijä Heinosen talossa. Tammikuussa 1946 vartio siirtyi parakeihin Penttilään, ja vartiorakennus valmistui 1957.

 

Lähes kaikki vartiorakennukset oli rakennettu samoin piirustuksin.

 

Samaan aikaan valmistui vartiorakennus Kuurmanpohjaan. Myös henkilöstövahvuus oli samanlainen kuin Penttilässä. Esimerkiksi vuonna 1972 Penttilässä oli 1 rajaylivääpeli (vartiopäällikkö), 1 rajaylikersantti (vartioupseeri), 1 ylirajajääkäri, 9 rajajääkäriä ja lisäksi vartion emäntä (taloudenhoitaja-keittäjä).

Kuurmanpohjan vartio lakkautettiin 1980, ja toiminta siirtyi sieltä Imatran puolelle Salo-Issakkaan.

Seppo Kaplas työskenteli Penttilässä rajavartijana vuodesta 1969 vuoden 1991 alkuun, jolloin Penttilän vartio lakkautettiin.

Sen jälkeen Kaplas siirtyi Nuijamaalle. Hänellä oli partiokaverinaan koira.
— Kesäaikana lähdettiin partioimaan hyvinkin aikaisin aamulla, neljän viiden aikoihin, Kaplas muistelee.

Vartiointia tehtiin myös torneista.

— Alkuaikoina oli rauhallista. Kun romanialaisia rupesi tulemaan, oli enemmän vilskettä. 1980-luvun loppupuolella venäläiset lensivät aika paljon lentokoneilla meidän puolella, ja niitä sitten tutkittiin.
Rajavartiolaitos täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Joutseno kuuluu Kaakkois-Suomen rajavartioston alueeseen.

SARI PULLINEN

 

Vaikuttaako valtakunnanrajan läheisyys jollain lailla elämääsi?

 • Ei (82%, 36 ääntä)
 • Kyllä (18%, 8 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 44

Loading ... Loading ...

 

2 kommenttia aiheesta “Rajavartiolaitos täyttää tänä vuonna sata vuotta — Joutsenossa rajavartiot olivat Penttilässä ja Kuurmanpohjassa

 • 5.9.2019 at 07:45
  Permalink

  Kyllä. Olen asunut lapsuuden 300m:n päässä rajasta eli rajavyöhykkeellä, siihen aikaan naapurista kuului pauketta, sotaharjoituksia , huutoa jne. kun ilmeisesti pitivät sitten juhliaan. Nyt sitten matka rajalle on mikä nyt Joutsenon keskustan liepeiltä on. Muistan kyllä joka kerran, kun olemme muualla päin Suomea tai ulkomailla, kertoa suomalaisille jos tapaa, että asuu väärällä rajalla. Vaikka en pelkoa tunnekaan, niin kyllähän se vaan sellainen peikko tuossa on. Kuinka monta kertaa onkaan toivonut kun voisi siirtää Suomen ja Ruotsin paikkoja edes.

 • 11.9.2019 at 09:58
  Permalink

  Koska en asu aivan rajan läheisyydessä vastasin ei. Silti uskon että rajan läheisyys vaikuttaa ainakin alitajuisesti ja määrittää myös olemistani jollain tavalla. Jos Euroopan pisin raja Venäjän kanssa on muutaman kilometrin päässä, täytyy sen jollain tavalla vaikuttaa olemiseen eritavalla kuin vaikkapa keski-suomessa asuvaan ihmiseen. Ja onhan rajavyöhykekyltin nähdessään aina erikoinen tunne takaraivossa.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Arvostatko kotimaista ruoantuotantoa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä