0

Häiriköt piinaavat Joutsenon torialueella, poliisi lupasi lisätä partiointia ja kaupunki asentaa valvontakamerat

Huolestuneen joutsenolaisäidin yhteydenotto sai sekä kaupungin, poliisin että Eksoten reagoimaan Joutsenon keskustassa tapahtuvaan häiriökäyttäytymiseen. Nyt asiasta ovat keskustelleet sekä kaupungin johtoryhmä että Joutsenon alueraati, ja pyörät on pantu pyörimään tilanteen korjaamiseksi.

Päihtyneet ja huumeiden käyttäjät ovat häirinneet torilla ja Kolmen sukupolven puistossa alaikäisiä. Lasten ulottuvilla lojuu myös huumeruiskuja, jotka aiheuttavat heille terveysriskin.

Vanhemmat ovat kertoneet, että heidän on käytävä leikkipuisto läpi ennen kuin lapset voi päästää sinne leikkimään.

Myös nuorista ollaan huolissaan. Nuoret ottavat kontaktia päihteiden käyttäjiin, ja on syytä epäillä, että heille välitetään päihteitä. Kaupat eivät myy alkoholituotteita, jos epäilevät ostajaa välittämisestä.

Häiriöiden hillitsemiseksi ovat lähteneet toimimaan myös sekä poliisi että Eksoten ehkäisevä päihdetyö.

Poliisi on luvannut lisätä partiointia torin alueella. Kaupunki harkitsee hankkivansa uudet turvakamerat torin läheisyyteen. Tällä hetkellä turvakamera löytyy kirjaston katolta, mutta se on niin vanha, ettei välttämättä toimi.

 

Raadin omat toimenpiteet ovat vähäiset, koska tämä on poliisiasia.

 

— Raadin omat toimenpiteet ovat vähäiset, koska tämä on poliisiasia, sanoo kaupungin asukasyhteyshenkilö Pia Pulliainen.

Raati keskusteli myös ryöstelyistä, joiden määrä on lisääntynyt kahden viime vuoden aikana. Turvavartijoiden tulo kauppoihin pari vuotta sitten auttoi tilannetta hetken.

 Alueraati järjestää asukastilaisuuden tästä aiheesta Rientolassa vielä syyskuussa.

— Haluamme herätellä vanhempia tietoisuuteen, jotta he puhuisivat lastensa kanssa siitä, mikä on turvallista ja mikä ei, ja missä lapset viettävät iltaansa.

Pulliainen myös toivoo nuorien tajuavan oman vastuunsa ja kunnioittavan kaikkien ihmisarvoa.
— Suurin osa nuorista on kunnollisia, mutta on heitä, jotka ovat kiusanneet torilla kehitysvammaisia ja ahdistelleet nuoria tyttöjä.
Samantyyppisiä häiriöitä on Pulliaisen mukaan myös Lauritsalassa ja Lavolan koululla.

SARI PULLINEN

Parantavatko valvontakamerat torin turvallisuutta?

 • Kyllä (71%, 189 ääntä)
 • Ei (29%, 79 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 268

Loading ... Loading ...

 

4 kommenttia aiheesta “Häiriköt piinaavat Joutsenon torialueella, poliisi lupasi lisätä partiointia ja kaupunki asentaa valvontakamerat

 • 11.9.2019 at 17:17
  Permalink

  Valvontakamerat lisää turvallisuutta niin kauan, kun toimivat. Ongelmat saattavat siirtyä muualle, pois kameran silmistä. Hiidenmäentien päivätoimintaa ei pitäisi lakkauttaa vaan päinvastoin lisätä mielenterveys- ja päihdehuoltoa/kuntoutusta näille torin päivystäjillekin.

 • 12.9.2019 at 08:47
  Permalink

  Alueraadin tilaisuus tulee varmasti tarpeeseen, mutta on hyvin todennäköistä, että ne vanhemmat, joiden nuoret kylillä pyörivät, eivät tilaisuuteen tule. Voisiko alueraadin tavoitteena olla valvonnan lisäämisen varmistaminen poliisin ja kameroiden avulla sekä sen väylän löytäminen, joka tavoittaa kaikki vanhemmat? Käytännössä, jotta nuoret voidaan tuolta ”pelastaa”, olisi saatava koolle ne vanhemmat, joiden lapset eivät ole vapaa-aikaansa harrastuksissa tai naapurin Kallella pelaamassa. Niitä tosiaan näyttäisi olevan paljon, koska kylä notkuu nuorisoa. Vanhemmat tulisi saada hereillä tästä asiasta, asettaa rajoja ja samaan aikaan tehdä omien lasten ja nuorten kanssa asioita yhdessä. Jos vanhemmat vielä vetäisivät tässä yhtä linjaa, asia olisi vielä helpompi, kun kellään ei olisi lupaa notkua puistossa myöhään ja vanhemmat kävisivät siellä vuorollaan varmistamassa, että toiminta on sovitun mukaista, jos kylillä pyöritään. Harvoin siellä näkee ketään vanhempaa pöllyttämässä tupakoivaa lastaan kotiin, joka on sama asia, että hyväksyy sen notkumisen, polttamisen ja samalla kaiken muun. Vastuu on vanhemmilla. Vanhempien tulee nähdä vaivaa ja kestää erimielisyydet, kun rajoja laitetaan. Yhdessäolo kantaa yleensä pitkälle ja luo luottamusta, joka voi olla pelastava asia siinä kohtaa, kun nuorille sattuu jotain ja jollekin vanhemmalle pitäisi uskaltaa kertoa. Nythän ne aikuiset, jotka ovat siellä ”läsnä”, ovat juurikin näitä päihteidenkäyttäjiä ja omia etuja ajavia aikuisia ihmisiä. Tiedätkö missä nuoresi liikkuu ja mitä hänelle kuuluu? Syöttekö joka päivä perheen kanssa aterian ja käytte kaikkien kuulumiset läpi? Fokus kotiin, perheeseen ja yhdessäoloon, niin nuorten tilanne helpottuu, kun yksinkertaisesti ei olla enää siellä keskustassa.

 • 12.9.2019 at 11:24
  Permalink

  Vastasin ei, koska ei kamera ongelmia poista. Poliiseilla myöskin on sen verran muutakin työtä tänä päivänä kuin paapoa kenenkään lapsia tai kuskata näitä juoppoja /narkkareita. Siis avainsaana on vanhemmat ja vielä kerran vanhemmat. Ylläolevassa Huolestuneen kirjoituksessa on kerrottu asian ydin hyvin! Jotainhan lapsen /nuoren elämässä on pielessä (usein kotona), jos joutuu ns. väärään seuraan. Ainahan sitä maailman sivu on jotain yritetty, kun on nuoria oltu, mutta siis jää pieneksi, jos asiat ovat hyvin. Itselläni oli sellainen Gestapon vastaanotto kotona, jos ei tullut siihen aikaan, kun oli sovittu. Äitini pisti päälle 1. asteen kuulustelun, mutta ei millään hakkaamalla eikä koskemalla, vaan puhumalla. Oli kotona isä ja äiti, mutta äiti hoiti tämän puolen. Aikanaan se tietysti inhotti, mutta olen siitä jälkeenpäin ollut pelkästään kiitollinen.

 • 14.9.2019 at 18:29
  Permalink

  Pari tuoreinta sukupolvea on muuttunut häijyksi, ihan lainsuojattomiksi. Luulevat, että voivat tehdä mitä tahtovat ja porukassa etenkin, ja nyt tarkoitan näitä torilla maleksijoita, heidät kyllä tunnistaa suoraan sanottuna nuhteettomista nuorista. Todellakin heidän vanhemmat vielä puolustavat heidän pahuuksiaan ja sulkevat silmänsä, mutta vanhemman vastuuta ei voi paeta, siirtää voi kyllä yhteiskunnalle.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Postitatko

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä