0

Ohdakeperhosten massavaellus korjasi perhoskesää

Ensimmäiset ohdakeperhoset lensivät Etelä-Karjalaan toukokuun puolivälissä tänä vuonna.
Vaeltajia riitti läpi kesän, ja vankan kotimaisen sukupolven myötä niitä kirjattiin Joutsenon seurantalinjalla ennätysmäärä.

— Yleensä kesän laskennat tuovat eteen kymmenkunta ohdakeperhosta, nyt 15-kertaisen määrän, Kimmo Saarinen päivittelee Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin seurantatilastojen äärellä.

Ohdakeperhosten massavaelluksista huolimatta päiväperhoskesä jäi Kaakkois-Suomessa vaisuksi. Yksilömäärältään kesä oli 2000-luvun kolmen heikoimman joukossa.

Vähissä olivat muun muassa lanttu- ja sitruuna- sekä neitoperhonen.
— Parhaana kesänä on havaittu neitoperhosia yli 400 ja keskimäärinkin yli sata, nyt keväällä vain kolme talvehtinutta perhosta ja elokuussa yksi uuden sukupolven edustaja.

Sen pohjalta ei voi luvata kovin hyvää neitoperhoskesää ensi vuodellekaan.
Vähissä olivat myös pihlaja-, liuska- ja karttaperhonen, lähes kaikki sinisiivet sekä monet heinäperhoset. Idänniittysilmä oli lähellä yksilöennätystä.

Sääolot eivät olleet perhosille yhtä suotuisat kuin edelliskesänä. Perhoskesä eteni keskiverto-oloissa keskinkertaista tahtia. Loppukesästä perhoselo hiipui nopeasti.
Elokuun alusta lähtien havaittiin enää kolmannes vastaavan ajan normaaleista määristä. Nokkosperhosia oli enemmän kuin edellisenä viitenä vuotena yhteensä.

 

 

Viikon kysymys

Odotatko jo kuumeisesti ravintolaan pääsyä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä