0

Ötökkäillassa voi kysyä kiperiä kysymyksiä hyönteisistä ja hämähäkkieläimistä

Mikä pisti? Kuka puri? Mikä olikaan tuo kaunis sininen perhonen kotipihan kukkapenkissä?
Vastausvaihtoehtoja riittää, sillä Lajitietokeskuksen mukaan Suomessa elää yli 25 000 hyönteis- ja hämähäkkieläinlajia.

Viikon päästä torstaina, 3. lokakuuta, ötökkäkysymyksiä pääsee esittämään suoraan asiantuntijalle ötökkäillassa Joutsenon opistolla.
— Meille on tullut paljon uusia lajeja, varsinkin hyönteisiä, joilla on siivet selässä. Ilmaston lämpeneminen siirtää lajien levinneisyyttä hurjaa vauhtia kohti pohjoista, kertoo ötökkäillassa alustava Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja ja Lappeenrannan seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Saarinen.

Pensasampiainen on yksi kookkaimmista yhdyskunta-ampiaisista. Kuva Juha Jantunen

 

Saarinen arvelee tilanteen jatkuvan samankaltaisena vielä kymmeniä vuosia.
— Suomessa elää nyt enemmän perhoslajeja kuin koskaan. Joutsenostakin löytyy kuusamaperhosen ja pikkuhäiveperhosten ohella useita lajeja, joita ei vuosituhannen vaihteessa ollut täällä ollenkaan.

Maaliskuussa ilmestyneen tuoreimman arvion mukaan joka yhdeksäs Suomen eliölajeista on uhanalainen. Luonto köyhtyy edelleen, sillä lajien elinympäristöt vähenevät ja niiden laatu heikkenee. Hyönteisistä uhanalaiseksi arvioitiin noin 3 200 lajia.

Instituutti saa vastailla ötökkäkysymyksiin säännöllisesti varsinkin kesäisin. Viime touko—elokuussa tuli 82 neuvontapyyntöä, joista joka toinen liittyi ötökän nimeämiseen.
— Ampiaiset, punkit, mäkärät ja hedelmäkärpäset ovat takuuvarmoja hittejä vuodesta toiseen, Saarinen kertoo.

 

Yleensä heti nimen perään halutaan tietää, onko se vaarallinen tai haitallinen.

 

Aika monia hyönteisiä inhotaan.
— Yleensä heti nimen perään halutaan tietää, onko se vaarallinen tai haitallinen. Useimmat eivät ole. Perhosista ihmiset kyllä pitävät, koska ne eivät pistä tai pure.
Saarisella on ollut omia ötökkäkohtaamisia vanhan rintamamiestalonsa kellarikerroksessa, missä elelee ”mukavan monimuotoinen ötökkälajisto”.
— Tämän kesän paras löytö pyykkikorista oli hohtopensasyökkönen.

Talveksi hyönteismaailma hiljenee. Jotkut aktiiviset liikkuvat lumen suojissa maan pinnassa, mutta useimmat ovat hiljaa horroksessa. Talvi koettelee ötökkämaailmaa kovin ottein, ja moni hyytyy matkalle, mutta keväthangilla alkaa taas tapahtua.

Ötökkäillan aikana käydään läpi tavallisimpia perhosia sekä perehdytään myös vähemmän mukavien hyönteisten maailmaan.

Tapahtuman järjestävät Punnanlahti-Pöyhiänniemi kyläyhdistys ja Lappeenrannan seudun luonnonsuojeluyhdistys. Tilaisuus on avoin ja maksuton.

SARI PULLINEN
 
Ötökkäilta Joutsenon opiston auditoriossa, Pöyhiänniementie 2, torstaina 3. lokakuuta klo 18 alkaen.

Viikon kysymys

Saako koulu- ja päiväkotiverkkoa karsia?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä