0

Pulpilta pääsi lipeistä kuohaa Saimaaseen

Metsä Groupin Joutsenon sellutehtaalta pääsi valumaan lipeistä kuohaa Saimaaseen tänä aamuna kello yhdeksän aikaan. Päästö aiheutui sellutehtaan haihduttamon pesun yhteydessä kuohuneesta lipeisestä pesuvedestä, jonka kuohaa pääsi puhdasvesiviemäriin ja valumaan edelleen jäähdytysvesiputkea pitkin Saimaaseen.
Päästö näkyi lyhyen aikaa vaahtona veden pinnalla tehtaan edustalla sijaitsevan purkuputken ympäristössä. Myös tehtaalta lähtevän jäähdytysveden pH-arvo nousi hetkellisesti normaalista 7,2:sta 9:ään eli emäksiseksi.
Metsä Fibren selluliiketoiminnan tuotantojohtajan Jaakko Anttilan mukaan vesistöön päässeen lipeän määrää on vaikeaa arvioida, koska päästö oli vaahtomaisessa muodossa.
Päästön mahdollista vaikutusta esimerkiksi kaloihin seurataan ottamalla järvivedestä näytteitä. Tehdas selvittää myös, miksi pesuvesi kuohui tällä kertaa voimakkaasti, sekä tarkastelee pesuveden kulkureittiä, jotta tapahtunut vältettäisiin jatkossa.
Haihduttamo pestään kuukausittain. Normaalisti pesuvesi otetaan talteen tehtaan keräilyjärjestelmään. Nyt se kuohui niin voimakkaasti, että kuoha nousi ylös kanaaleista ja pääsi kulkeutumaan puhdasvesiviemäriin.

TIINA MANSIKKA

Viikon kysymys

Odotatko jo kuumeisesti ravintolaan pääsyä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä