0

Pasi Litmanen opettaa Digi pintaan! -pajassa sujuvaa luovimista tietotekniikan maailmassa—miten on sinun laitasi, kaipaatko apua digilaitteiden käyttöön?

Tietotekniikkakouluttaja Pasi Litmanen, opetat digitaitoja Etelä-Karjalan kansalaisopiston Digi pintaan! -pajoissa Joutsenon kirjastossa, kerro hieman opetuksesta?
— Kokoonnumme Joutsenon kirjastossa seitsemänä peräkkäisenä keskiviikkona. Joka kerralla on oma aihepiirinsä ja osallistua voi vain yhteen tai vaikka kaikkiin kertoihin, jos tilaa riittää. Opetus tapahtuu melko vapaamuotoisesti, esittelen yhteisesti joitakin perusasioita, välillä sitten käymme läpi osallistujien omia kysymyksiä.

Minkälaista kiinnostus pajoja kohtaan on ollut?
— Monet ovat jo tiedon pajoista löytäneet, paikkoja on vapaana enää muutama. Jollei joku nyt syksyn opetuksiin mahdu, niin maaliskuussa järjestetään Joutsenon kirjastossa uusi pajakokonaisuus.

Miksi Digi pintaan! -pajat järjestetään?
— Pajat ovat osa Opetushallituksen rahoittamaa Digiaikakauden taidot -hanketta. Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa aikuisten digitaitoja tällaisilla matalan kynnyksen koulutuksilla. Digitaidot kun ovat nykypäivän kansalaistaitoja, ja niin yksityiset kuin julkisetkin palvelut keskittyvät yhä voimakkaammin internetin välityksellä hoidettaviksi.

Kuinka yleistä on pelko digilaitteita kohtaan?
— Ei nyt suoranaista pelkoa ole, mutta arkuutta esiintyy jonkin verran. Käyttäjä ei esimerkiksi uskalla painaa jotain kuvaketta, ellei tiedä etukäteen, mitä se tekee. Pajoissa pyritään hälventämään tätä arkuutta. Ei ne laitteet paineluista rikki mene, ja aina pääsee peruuttelemaan pois.

Voiko digipajoissa kysyä liian tyhmiä kysymyksiä?
— Mitä tyhmempiä, sen parempi. Opettaessani huomaan joskus pitäväni jotain asiaa kaikille itsestäänselvyytenä, vaikkei näin tietenkään ole. On hyvä, kun joku vähän herättelee välillä. Ja kun joku uskaltaa kysyä ”tyhmän” kysymyksen, muutkin rohkaistuvat, näin saadaan parempaa keskustelua aikaiseksi.

Pajoja on pidetty jo useassa paikassa, mitkä ovat tyypillisimpiä kysymyksiä ja pulmatilanteita?
— Ehkäpä ne yleisimmät kysymykset ja ongelmat juontuvat siitä, ettei tunneta digitermistöä eikä tiedetä, mitä tarkoitusta varten ohjelmat ovat tai mitkä niistä edes ovat itselle tarpeellisia. Pajoissa toivottavasti saadaan vähän jäsenneltyä tätä sekavaa kokonaisuutta.

Mitkä ovat suurimmat sudenkuopat digilaitteiden käytössä kokemuksesi perusteella?
— Suuria sudenkuoppia ei itse käytössä ole. Ne sudenkuopat piilevät yli-innokkaiden myyntimiesten toiminnassa. Ihmisille myydään laitteita, palveluita ja ohjelmia, joita he eivät tarvitse. Pajoissa toivottavasti lisääntyy myös ymmärrys siitä, mitä oikeasti itse tarvitsee.

Yksi teema on sosiaalinen media. Anna vinkit vastuulliseen sosiaalisen median käyttöön.
— Toimi kuten toimit ihmisten kanssa naamatustenkin. Älä piiloudu nimimerkin taakse. Ennen kuin julkaiset jotain, mieti haluatko julkaisusi näkyvän vielä kenties viiden vuoden kuluttuakin.

Pelaatko pasianssia ja jos, sähköisesti vai korteilla?
— Pasianssia ei ole tullut pelattua vuosiin, muita digitaalisia pelejä sitten välillä vähän liikaakin.

 

OLLI-PEKKA HÄRMÄ

 

Fakta
Digi pintaan -pajat
Koulutukset Joutsenon kirjastossa keskiviikkoisin 30.10.— 11.12. välisenä aikana kello 10—13.
Pajoihin otetaan oma laite mukaan.
Osallistuminen on kaikille avointa ja maksutonta.
Paikat varataan ennakkoon viimeistään kolme päivää ennen opetusta soittamalla pajojen ohjaajalle Pasi Litmaselle, puh. 050 555 7271.

 

Kaipaatko apua digilaitteiden käyttöön? Vastaa kyselyymme ja kommentoi.

Kaipaatko apua digilaitteiden käyttöön?

 • Ei (83%, 24 ääntä)
 • Kyllä (17%, 5 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 29

Loading ... Loading ...

 

 

2 kommenttia aiheesta “Pasi Litmanen opettaa Digi pintaan! -pajassa sujuvaa luovimista tietotekniikan maailmassa—miten on sinun laitasi, kaipaatko apua digilaitteiden käyttöön?

 • 25.10.2019 at 08:20
  Permalink

  Olen käyttänyt tietokonetta 90-luvun alusta lähtien työni vuoksi, jonkin verran yksityisesti. Se kiinnostaa, mitä työssäni tarvitsen, sekä matkojen tilailu netin kautta, mutta mitä tehdä, kun ei muuten kiinnosta?! Ei ole pankkitunnuksia eikä älypuhelinta. Tämä sitten harmittaakin, että ns. pakolla kai sitten jossain vaiheessa pankkitunnukset otettava, koska ei kohta voi mitään hoitaa ilman niitä. Harmittaa myös se, että luullaan kaikkien olevan kiinnostuneita älykännyköistä ja sitten lähettävät sen mukaisia viestejä, joita ei voi tavallisella avata. Harmi, että maailma menee tällaseksi. Tulee vaan uutta rikollisuutta, ja yhä enemmän ihmiset tulevat yhä yksinäisemmäksi.

 • 30.10.2019 at 11:24
  Permalink

  Kuvittelen osaavani tietokoneen käytön mutta usein totean olevani väärässä ja rakkine jumissa. Olenkin todennut että jos se ei toimi, se on rikki.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö kaivoslakia tiukentaa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä