0

Oikaisu: Kultaa Pietarista, Konnunsuolla sellejä jo 1920-luvulla

Joutsenon historiaa käsittelevässä (Joutseno-lehti 7.11.2019) aikajanassa oli virheitä.
Aikajanassa kerrottiin, että Joutsenon naisen pukuun kuuluva esiliina sai Pariisin maailmannäyttelyssä kultamitalin 1897. Maailmannäyttelyä ei järjestetty tuona vuonna Pariisissa vaan Brysselissä. Lisäksi kotiseutuneuvos Pertti Vuoren mukaan kultamitalin heltiäminen Pariisin maailmannäyttelystä on elämään jäänyt väärinkäsitys: tosiasiassa Joutsenoon saatiin kultamitali 1913 Pietarin kansainvälisestä kotiteollisuusnäyttelystä.
Vuoren ja Leena Stenbergin kirjoittamassa, Joutsenon Kotiseutuyhdistyksen kustantamassa Joutsenon naisen kansallispuku -kirjassa, joka oli myös Joutsenon 370-vuotisjuhlakirja, kerrotaan Pietarin näyttelystä, johon Lappeenrannan Naiskotiteollisuuskoulu ja kudontatöiden välitystoimisto osallistuivat.

Kultamitalit luovutettiin kultakeräykseen, jonka valtio järjesti 1940.

Koulu sai kultamitalin oppilaiden kudonnaisista. Kultamitali myönnettiin myös ”yksityiselle valiokudonnaiselle”, joka oli Joutsenon revinnäinen. Revinnäistekniikalla koristeltu käsityö ei välttämättä ollut esiliina, vaan jälkikäteen on ounasteltu, että palkittu käsityö olisi ollut alttarivaate. Se tuhoutui kirkon tulipalossa 1918.
Kultamitalit luovutettiin kultakeräykseen, jonka valtio järjesti 1940. Tilalle saatiin alpakasta tehty ”rautasormus”. Kerätyllä kullalla oli tarkoitus hankkia hävittäjiä ja ilmatorjuntatykkejä. Kulta kuitenkin myytiin vasta sotien jälkeen, jolloin valtion kassaan kilahti 140 miljoonaa markkaa.

Aikajana kertoi virheellisesti myös, että Konnunsuolle olisi valmistunut ensimmäinen selli 1931. Kyseisenä vuonna valmistui kyllä sellirakennus. Sellejä oli kuitenkin jo -27 valmistuneessa talousrakennuksessa sekä tätäkin aiemmin parakeissa.

TIINA MANSIKKA

Viikon kysymys

Onko sinilevä haitannut uimistasi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä