0

Käräjäoikeus: rakennusjätteen dumppaus turmeli ympäristöä, muttei ollut törkeä petos

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut Ravattilan rakennusjäteaseman alkuperäisen ja viimeisimmän yrityksen vastuuhenkilöt ympäristön turmelemisesta.
Ympäristöluvan vastaisen toiminnan aloittanut Kaakon Kiviaineksen yrittäjä, joka jatkoi sitä myöhemmin Savelan Maansiirron nimissä, tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Savelan Maansiirron vastuuhenkilön rangaistus on 40 päiväsakkoa eli tämän tuloilla 720 euroa.
Kummankin henkilön syytteet törkeästä veropetoksesta ja näin ollen myös verottajan korvausvaatimuksen oikeus hylkäsi. Viimeisimmäksi alueelle tuotu betonijäte katsottiin verottomaksi. Purkupuuta taas oli niin vähän, että kierretty jätevero olisi antanut aihetta vain perusmuotoiseen veropetokseen, jossa syyteoikeus oli vanhentunut noin kuukautta ennen haasteen antamista tiedoksi syytetyille.
Myös rakennusjäteaseman maanomistaja, Lappeenrannan Timantin ja Piikkauksen vastuuhenkilö vapautui ympäristörikossyytteestä. Valtio velvoitettiin korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa.
Myös ympäristön turmelemisesta tuomittujen asianajajien palkkiot jäävät valtion vahingoksi, koska nämä olivat taloudellisista syistä oikeutettuja ilmaiseen oikeusapuun.
Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Siihen voi hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen.

Viikon kysymys

Millainen luonnonjäillä liikkuja olet?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä