Vanhan älypuhelimen kierrätys on ympäristöteko, joka jää usein tekemättä

Älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet muodostavat suurimman osan ICT-sektorin hiilidioksidipäästöistä, jotka ovat 1,4 prosenttia kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä. Myös kuluttajat voivat tehdä

Aihekuva Dariusz Sankowski

Tiina Mansikka

Älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet muodostavat suurimman osan ICT-sektorin hiilidioksidipäästöistä, jotka ovat 1,4 prosenttia kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä. Myös kuluttajat voivat tehdä vastuullisempia valintoja ja vaikuttaa omalla toiminnallaan hiilijalanjälkeensä.

Tärkeitä konsteja pienentää älylaitteiden ympäristövaikutuksia on pidentää niiden käyttöikää huolehtimalla laitteiden suojauksesta sekä toimittaa tiensä päähän tulleet laitteet kierrätykseen.

– 200 grammaa painavan älypuhelimen hiilidioksidipäästö on noin 79 kiloa. Keskimäärin 80 prosenttia näistä päästöistä syntyy valmistusvaiheessa ja vain 15 prosenttia käytön aikana. Lisäksi yhden puhelimen valmistamisesta syntyy niin sanottua näkymätöntä, eli esimerkiksi mineraalien louhinnasta tulevaa jätettä noin 86 kiloa, kertoo Telia Finlandin vastuullisuuspäällikkö Ira Vainio.

Elektroniikkajätteen määrä kasvaa lähes seitsemän prosenttia vuodessa. Eri arvioiden mukaan suomalaiset kierrättävät kuitenkin vain noin joka kymmenennen tai vain joka viidennen kännykkänsä. Puhelimen palauttaminen kierrätykseen olisi kuitenkin merkityksellinen ekoteko, sillä jopa 99 prosenttia matkapuhelimien materiaaleista on kierrätettäviä.

Henkilökohtaista tietoa sisältävä elektroniikka voi jäädä kierrättämättä, koska tietojen tyhjentäminen turvallisesti voi tuntua haastavalta.

– Tietojen poisto on yllättävän helppoa – riittää, että palauttaa tehdasasetukset laitteeseen. Jos haluaa olla täysin varma, että kukaan ei pääse tietoihin käsiksi, voi laitteen ottaa vielä uudelleen käyttöön ja toistaa tyhjennyksen kertaalleen. Tämän jälkeen laitteen voi huoletta viedä myymälään, jossa on usein myös maksuton ja tietoturvallinen elektroniikkalaitteiden SER-keräyspiste, Vainio evästää.

Oletko sinä kierrättänyt vanhat älypuhelimesi? Vastaa kyselyymme ja kerro kommenttikentässä, miksi kierrätys on kenties jäänyt tekemättä. Onko älylaitteiden kierrättäminen tehty kuluttajille riittävän helpoksi? Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post's poll.

Kommentoi