0

Vanhan älypuhelimen kierrätys on ympäristöteko, joka jää usein tekemättä

Älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet muodostavat suurimman osan ICT-sektorin hiilidioksidipäästöistä, jotka ovat 1,4 prosenttia kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä. Myös kuluttajat voivat tehdä vastuullisempia valintoja ja vaikuttaa omalla toiminnallaan hiilijalanjälkeensä.

Tärkeitä konsteja pienentää älylaitteiden ympäristövaikutuksia on pidentää niiden käyttöikää huolehtimalla laitteiden suojauksesta sekä toimittaa tiensä päähän tulleet laitteet kierrätykseen.

– 200 grammaa painavan älypuhelimen hiilidioksidipäästö on noin 79 kiloa. Keskimäärin 80 prosenttia näistä päästöistä syntyy valmistusvaiheessa ja vain 15 prosenttia käytön aikana. Lisäksi yhden puhelimen valmistamisesta syntyy niin sanottua näkymätöntä, eli esimerkiksi mineraalien louhinnasta tulevaa jätettä noin 86 kiloa, kertoo Telia Finlandin vastuullisuuspäällikkö Ira Vainio.

Elektroniikkajätteen määrä kasvaa lähes seitsemän prosenttia vuodessa. Eri arvioiden mukaan suomalaiset kierrättävät kuitenkin vain noin joka kymmenennen tai vain joka viidennen kännykkänsä. Puhelimen palauttaminen kierrätykseen olisi kuitenkin merkityksellinen ekoteko, sillä jopa 99 prosenttia matkapuhelimien materiaaleista on kierrätettäviä.

Henkilökohtaista tietoa sisältävä elektroniikka voi jäädä kierrättämättä, koska tietojen tyhjentäminen turvallisesti voi tuntua haastavalta.

– Tietojen poisto on yllättävän helppoa – riittää, että palauttaa tehdasasetukset laitteeseen. Jos haluaa olla täysin varma, että kukaan ei pääse tietoihin käsiksi, voi laitteen ottaa vielä uudelleen käyttöön ja toistaa tyhjennyksen kertaalleen. Tämän jälkeen laitteen voi huoletta viedä myymälään, jossa on usein myös maksuton ja tietoturvallinen elektroniikkalaitteiden SER-keräyspiste, Vainio evästää.

Oletko sinä kierrättänyt vanhat älypuhelimesi? Vastaa kyselyymme ja kerro kommenttikentässä, miksi kierrätys on kenties jäänyt tekemättä. Onko älylaitteiden kierrättäminen tehty kuluttajille riittävän helpoksi?

Lojuuko laatikoissasi vanhoja puhelimia?

 • Kyllä (87%, 47 ääntä)
 • Ei (13%, 7 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 54

Loading ... Loading ...

2 kommenttia aiheesta “Vanhan älypuhelimen kierrätys on ympäristöteko, joka jää usein tekemättä

 • 29.7.2020 at 07:27
  Permalink

  Kaapissa lojuu tai siis tarkoituksella on siellä 2 vanhaa lankapuhelinta (eri malleja) sekä talossamme on 3 vanhaa pojan kännykkää. Nekin jätetty tarkoituksella, koska on mukava seurata , kuinka mallit ovat muuttuneet ja muuttuvat. Palataanko milloin taas niinhin kivoihin pieniin????

  Reply
 • 30.7.2020 at 12:07
  Permalink

  Kyllähän noita muutama erinäisistä syistä löytyy. Lähinnä siksi, että muistia ei saa tyhjennettyä, kun näyttö on rikki. Pitäisi olla joku tietoturvallinen kierrätyspaikka.

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Oletko valmis noudattamaan kasvomaskien käyttösuositusta, jos sellainen annetaan?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä