0

Naaraskuutti hukkui muikkuverkkoihin eteläisellä Saimaalla

Naarasnorppa kuoli jäätyään muikkuverkkoon. Norppa löydettiin eteläiseltä Saimaalta maanantaina 27. heinäkuuta. Norppia suojelevat verkkokalastusrajoitukset päättyivät 30. kesäkuuta.

Metsähallituksen mukaan kuollut kuutti oli painoltaan 23,5 kiloa ja se löydettiin muikkuverkosta joka oli noin 22 metrin syvyydessä.

Suomen luonnonsuojeluliitto katsoo tiedotteessaan, että keväiset verkkokalastusrajoitukset ovat riittämättömät, sillä norppien verkkokuolemat ovat nyt siirtyneet heinäkuulle. Kesällä 2019 viisi kuuttia kuoli kalaverkkoihin heinäkuussa verkkokalastusrajoitusten päättymisen jälkeen.

– Rajoitukset ovat puutteelliset ajallisesti, alueellisesti ja pyydystyyppien suhteen, Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen toteaa tiedotteessa.

Liiton mukaan myös norpille vaarallisten löysänieluisten katiskojen määrä Saimaalla on taas kasvussa, vaikka ne ovat ympärivuotisesti kiellettyjä saimaannorpan keskeisimmällä levinneisyysalueella. Lisäksi norppia kuolee verkkoihin ympäri vuoden.

Viime talven huonon pesimäkauden ja yleistyvien leutojen talvien takia on entistä tärkeämpää estää saimaannorppien kalanpyydyskuolemat.

Kuolleiden saimaannorppien määrän on arvioitu olevan todellisuudessa lähes kolme kertaa havaittua suurempi, sillä vain osa saimaannorpan kuolleisuudesta tulee tietoon. Tämä koskee myös kalanpyydyksiin kuolleita.

Luonnonsuojeluliitto vetoaa kaikkia Saimaalla kalastavia osallistumaan kuuttien ja aikuisten norppien suojeluun.

– Jättäkää kaikki verkot sekä löysänieluiset katiskat laskematta veteen. Kalastakaa norppaturvallisilla pyydyksillä. Niitä ovat tiukkanieluiset katiskat, vieheet ja onget. Kaupassa, kalatiskillä ja ravintolassa asioidessa on myös hyvä varmistaa, että myytävä kala on pyydetty norppaturvallisesti, Tiainen vetoaa.

Tänä vuonna kalanpyydyksiin on kuollut kaikkiaan kolme norppaa. Aiemmat kuolemat ajoittuvat helmikuuhun, jolloin molemmissa tapauksissa naaras oli jäänyt verkkoihin kiinni. Kuolemat tapahtuivat Pihlajavedellä ja Haukivedellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Oletko valmis noudattamaan kasvomaskien käyttösuositusta, jos sellainen annetaan?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä