Kitaristi yllättää kuulijat klassisella musiikilla

Savonlinnalaislähtöinen Santeri Rautiainen tuo kesän konserttisarjansa Joutsenon kirkkoon. Kuva Heikki Heinonen

Mikä klassisessa kitaramusiikissa viehättää, Santeri Rautiainen? – Kitara on ehdottomasti yksi värikkäimpiä soittimia. Sen ääneen sisältyy ihmisäänimäistä lämpöä, vaikka teräksisiäkin sävyjä saa aikaiseksi. Kitaransoitto on myös siitä erikoinen soittotapa, että soittajan ja soittimen välillä ei ole mitään välinettä. Siinä on suora kontakti, jos kynsiä ei lasketa. Se on intiimi tapa soittaa. – Voisin sanoa myös niin, että paikkakunnasta riippumatta kuulijat yllättyvät, että kitaralla voi edes soittaa klassista musiikkia. Kuinka nimenomaan kitara valikoitui instrumentiksesi? – Siinä ei ole sen romanttisempaa tarinaa taustalla. Tulen perheestä, jossa arvostetaan taiteita ja musiikkia. Ollessani seitsemän ikävuoden hujakoilla isä kysyi, että olisiko jokin soitin kiinnostava. Seuraavana päivänä menimme ostamaan kitaran. Olet opiskellut Sibelius-Akatemian lisäksi ulkomailla. Minkälainen maine suomalaisilla muusikoilla on maan rajojen ulkopuolella? – Ihmiset tietävät kyllä Jean Sibeliuksen sinfonioita. Muutenkin suomalaisilla muusikoilla on hyvä maine. Sibelius-Akatemia on myös ollut useasti Euroopan halutuimpia vaihto-opintokohteita. Monilla on suomalaisesta koulutuksesta ajatuksena selkeys, kriittisyys ja johdonmukaisuus. Itse voin vahvistaa, että näitä hyveitä vaalitaan. Pop-musiikilla ja tangolla on kuninkaallisensa. Keitä klassiset kitaristit idolisoivat? – Andrés Segovia oli aikanaan suuri voimahahmo, johon kitara oli henkilöitynyt pitkään. Sen jälkeen tuli muun muassa John Williams. Jättiläisiä on ollut harvakseltaan. Tänään, huomenna ja todennäköisesti vielä ensi viikolla suosikkini on suuri pianisti Grigori Sokolov. Itselleni on tärkeää kuunnella muuta musiikkia kuin kitaraa. Mikä on yllättävin inspiraationlähteesi? – Vaikkapa Breaking Bad -sarjaa katsoessani useita jaksoja putkeen on tullut mietittyä sen tunnaria. Siinä ei ole mitään ylimääräistä. Myös elokuvia tykkään katsoa. Populaarihuttua ja vanhoja kung-fu-elokuvia katsoessani olen harvoin analysoimatta, miten asioita on lähdetty tekemään. Mietin kuvakulmaa, leikkausta ja äänimaailmaa. Olen melko analyyttinen ihminen. Kesäisin kierrät konsertoimassa kirkoissa. Liittyykö hengellisyys jotenkin tekemiseesi? – Kirkot ovat kaikille avoimia tiloja, joissa on hyvä akustiikka. Ne myös keräävät ihmisiä. Tämä on ikään kuin minun kesätyöni. Muut varsinaiset konserttipaikat saattavat olla suljettuina kesäisin. Kun on kyse tällaisesta yli tusinan konsertin sarjasta eri paikkakunnilla, voisi olla hiukan haasteellista löytää auki olevia keikkapaikkoja. Näen itse kirkon kutsuvana paikkana esiintymiselle. Etenkin klassisen musiikin saralla kirkko on merkittävä tapahtumajärjestäjä. – Todella paljon olen kyllä tehnyt ohjelmistoa, jossa on hengellisiä sävyjä. Joka kesä mukana on ollut Johan Sebastian Bachin musiikkia. Bach totesi, että kaiken musiikin päämäärä on Jumalan kunnioittaminen. Mikä on suurin yleisö, jolle olet soittanut tänä kesänä? – Tänä kesänä korona on vaikuttanut kävijälukuihin. Ihmiset ovat vielä varovaisia, eivätkä lähde paikalle. Muutaman kymmenen ihmisen yleisö on aika vakio. Osa keikoista on ollut striimattuja. Viime kerralla keikka katsottiin 700 kertaa parin tunnin aikana. – Joku voisi sanoa, että klassisella musiikilla on muutenkin vaikeaa. Paikka ratkaisee. Jos saisit mahdollisuuden jututtaa ketä tahansa klassista säveltäjää, kuka hän olisi ja mitä haluaisit häneltä kysyä? – Todennäköisesti juttelisin Johan Sebastian Bachin kanssa. Oikeastaan… Sen sijaan, että juttelisin hänen kanssaan, pyytäisin häntä mieluummin soittamaan jotain! Klassinen kitaristi Santeri Rautiainen konsertoi Joutsenon kirkossa (Penttiläntie 1) sunnuntaina 2. elokuuta kello 15. Ohjelmassa Luys de Narvaez, J.S. Bach, Eduardo Lopez-Chavarri, François de Fossa. JERE TOSSAVAINEN

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa digi ja pääset lukemaan kaikki Paikallislehti Joutsenon sisällöt.

Tilaa 1 kk 1 € Tilaa 3 kk 4 €/kk Olen jo tilaaja