0

Kaivoslaki uudistuu – mihin suuntaan toivoisit sen muuttuvan?

Kaivoslakiin valmistellaan muutoksia. Hallitusohjelmaan nojaavan lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa kaivosten ympäristönsuojelua ja toimintaedellytyksiä. Lisäksi hallitus haluaa vahvistaa kaivosten hyväksyttävyyttä paikallisesti ja asianosaisten vaikutusmahdollisuuksia.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) valmistelema luonnos hallituksen esitykseksi lähetetään lausuntokierrokselle tänä syksynä. Lausuntokierroksen jälkeen esitysluonnokseen tehdään tarvittavat muutokset, jonka jälkeen se annetaan hallituksen esityksenä eduskunnalle joulukuussa 2020.

Millaisia muutoksia sinä kaipaisit kaivostoimintaa koskevaan lainsäädäntöön? Vastaa kyselyymme ja perustele kantasi tarkemmin kommenttikentässä.

Pitäisikö kaivoslakia tiukentaa?

 • Kyllä (77%, 60 ääntä)
 • Ei (23%, 18 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 78

Loading ... Loading ...

 

3 kommenttia aiheesta “Kaivoslaki uudistuu – mihin suuntaan toivoisit sen muuttuvan?

 • 16.9.2020 at 13:58
  Permalink

  Pitää ehdottomasti muuttaa, tämä olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten, mutta parempi myöhään kuin ….Surullisen kuuluisa Talvivaara on pilannut vedet ja ympäristön, ei kai kukaan enää halua tätä. Yleensäkin kaivoksen jäljiltä jää sen näköistä jälkeä,koko luonto pilattu siitä. Ajatella , jos meillä kehutaan ja mainostetaan juuri luontoarvoja ja turistit tulevat katselemaan kaivauksia. Vaikka työpaikat ovatkin ihmisille tärkeitä ja nämä kaivokset niitä toisi, niin on sentään muutakin arvoa ajateltava. Hyvähän se on tänne vierasmaalaisen tulla pilaamaan, kun ei itse tarvitse jäädä sitten paikkaa katselemaan. Tosin en tiedä enää, ovatko suomalaiset nykyään samaa kaartia eli ei mitään väliä, ainakaan jos ei itse asu samalla seudulla.

 • 16.9.2020 at 17:02
  Permalink

  Yhtään kaivosta ei ole rakennettu nykyisellä lailla (saatika suljettu) joten sekin kertoo jo sen toimivuudesta. Laki on ollut voimassa jo 10 vuotta. Kaikki jossa on tapahtunut ympäristön pilaamista on vanhanlain mukaan avattuja kaivoksia.

  Jos nyt jotain pitäisi muuttaa niin sähkököverotus alinpaan verotusluokkaan. Tällä hetkellä se on nostettu korkeimpaan. Kaivosten on vaikea investoida sähköllä toimiviin koneisiin kun dieselkoneet tulee huomattavasti halvemmaksi käyttää. Tahtoa löytyy paljon ja ala on muutenkin siirtymässä pikkuhiljaa maailmalla sähködumppereihin (kun siellä tuetaan siirtymistä).

 • 16.9.2020 at 21:09
  Permalink

  Kaivoslakia on uudistettava kokonaisvaltaisesti, jotta kaivosten aiheuttamat ympäristökatastrofit Suomessa voidaan jatkossa estää. Kaivoksia tai malminetsintää ei tule sallia luonnonsuojelualueilla, Natura-alueilla tai herkkien vesistöjen kuten Saimaan äärellä. Pahimmassa tapauksessa kaivostoimintahan voisi saastuttaa koko laajan vesistön! Omaisuudensuoja tulee huomioida kaivoslaissa nykyistä paremmin, ja maanomistajilla sekä kunnilla tulee olla oikeus kieltää kaivostoiminta alueellaan. Kaivoksia perustettaessa on suoritettava kattava pitkän aikavälin kokonaisharkinta hyödyistä ja haitoista. Muut elinkeinot eivät saa jäädä kaivostoiminnan jalkoihin, kuten nykytilanteessa. Vakuuksia tulee korottaa merkittävästi: niillä tulee voida kattaa mahdolliset ympäristövahingot ja menetykset yksityisille ihmisille ja muille elinkeinoille. Valvonnan tulee olla tehokasta ja jatkuvaa ja valvovan viranomaisen tulee käyttää sanktioita, jos lupaehtoja rikotaan ja tarvittaessa korottaa vakuuksia, jos riskit osoittautuvat ennakoitua suuremmiksi. Kaivostoiminnan tulee myös hyödyttää aidosti Suomen kansantaloutta: käyttöön tulee ottaa louhintamääriin perustuva kaivosvero tai vastaava ja köyhiä esiintymiä ei kannata louhia, sillä lopputulos on helposti miinusmerkkinen – kaivostoimintahan aiheuttaa aina haittoja ympäristölleen.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pidätkö ravintoloiden sulkemista tarpeellisena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä