0

Lukijan kynä: Löylyä lissää – vai saadaanko sittenkään

Ahvenlammen saunojen tilanne on herättänyt paljon keskustelua paikallisissa saunapiireissä ja kummastelua niidenkin keskuudessa, jotka eivät palvelua käytä. Suurimpana ihmetyksenaiheena on, miten kaupunki vuokranantajana sälyttää kaiken vastuun ja kulut ylläpidosta ja palvelun mahdollistamisesta vuokralaisen niskaan?
 
Yleisen oikeustajun ja käytännön mukaan vuokranantajan tulisi maksaa kulut normaalista fasiliteettien ylläpidosta, ja ”vapaaehtoiset” remontit vuokralainen rahoittaisi itse. Tai vähintäänkin – tässä tapauksessa – kaupungin pitäisi osallistua kustannuksiin, eikä vain pestä käsiään koko asiasta. Nyt paikat saavat olla auki ja toiminnassa, jos ne eivät näy kaupungin kirjanpidon menotilin debet-puolella.
 
Toiminnan pyörittäminen ei tosiaankaan ole yrittäjälle kultakaivos – päinvastoin. Eikä se tätä menoa houkuta vuokralaista myöskään pysymään saati uutta vuokralaista tulemaan siinä tapauksessa, jos vanha päättää vetäytyä taloudellisessa ahdingossa takavasemmalle.
 
Liekö kaupungin tavoite pitkällä aikavälillä päästä koko kompleksista ja ”kuluerästä” eroon. Varmasti Lappeenrantaan mahtuisi Myllysaaren lisäksi toinenkin yleinen avantosauna.
Kaupungin myönnytys auttaa laiturin hankkimisessa on todellisuudessa lehtijutun mukaan yrittäjän menojen siirtämistä tulevaisuuteen lainan muodossa. Ei siis puhuta kaupungin aidosta osallistumisesta ylläpitoon. Miten kaupunki voi edellyttää sitä yrittäjältä, ilman kaupungin budjetoimaa rahaa omien kiinteistöjensä ylläpitoon?
 
Ei siis puhuta kaupungin aidosta osallistumisesta ylläpitoon.
 
 
 
Saunaporukka harkitsi jo laittavansa hatun kiertämään, jotta laituri saataisiin ennen jäitä paikoilleen. Sitä kuitenkin myös vastustetaan periaatteesta. On väärin, että jo valmiiksi kunnallisveroa maksavien asukkaiden tulisi omalla rahallaan hankkia välineistöä, joka kuuluisi ainakin osittain kiinteistön omistajalle eli kaupungille.
 
Laituri ei myöskään ole ainoastaan saunakompleksin käytössä. Se sijaitsee kaupungin maalla, yleisellä rannalla, ja sitä käyttävät saunojien lisäksi ympäri vuoden monet muutkin uimarit. Myös ne 5–6 kuukautta, jolloin sauna on suljettu.
 
Entä investoinnin mittasuhteet? Tähän tarkoitukseen riittävä ja soveltuva laituri maksaa mallista, tarjoajasta ja työn osuudesta riippuen noin 4 000 – 7 000 euroa. Varmasti ja toivottavasti tarjoajia on useita yhden hovitoimittajan sijaan, ja täten saadaan myös kilpailukykyinen hinta.
 
Samaan aikaan keskustellaan monitoimiareenasta, katetuista kentistä ja saunamaailmasta satama-altaaseen. Valtavia investointeja euromääräisesti mitattuna, ja kaupungin osuus jokaisessa on merkittävä.
 
Ulkoliikuntapaikkoja ja vastaavia putkahtelee ympäri kaupunkia, ja niissäkin puhutaan useiden kymmenien tuhansien eurojen investoinneista. Tuottoarvo euromääräisesti on nolla, vaikka kansanterveyshyötyjä saadaankin. Saunapalveluista kaupunki saa kansanterveyshyötyjen lisäksi tässä tapauksessa myös vuokratuloa ja yhden tyytyväisen veroja maksavan yrittäjän lisää.
Tällaisia asioita ovat aprikoineet läpi kansan syvät rivit alkusyksyn ajan saunan lauteilla – ja tällä hetkellä kotisohvilla, kun sekä Hinkanranta että Ahvenlampi ovat suljettuina.
 
Jani Laitinen
Lappeenranta
 
Korjattu 16.10. klo 13.36 kohtaa, jossa mainitaan ulkoliikuntapaikkojen kustannuksista: ne ovat useita kymmeniä tuhansia euroja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Kumpi voittaa USA:n presidentinvaalin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä