Kuusijuhlamuisto: Nallekarhu hikoili Aholassa

Olin Aholan kyläkoulun oppilas 1971–1977. Joulunäytelmästä minulle oli kerran langennut nallekarhun osa. En jaksa muistaa näytelmän juonta, mutta varmaan se

Lukijamme muistelevat koulujen joulujuhlia lapsuudestaan. Arkistokuva on vuodelta 2011 Kesolan koulusta. Kuva Marleena Liikkanen

Joutseno-lehti

Olin Aholan kyläkoulun oppilas 1971–1977. Joulunäytelmästä minulle oli kerran langennut nallekarhun osa. En jaksa muistaa näytelmän juonta, mutta varmaan se kertoi metsän eläinten joulunvietosta. Hikoilin 3.–4.-luokan opettajan Ansa Kaukosen ompelemassa pörröisessä nallekarhupuvussa, jonka hupussa oli pienet, pyöreät korvat. Minulla oli muutama vuorosana, mikä jännitti.

Kuusijuhlat järjestettiin yläkoulun puolella eli rakennuksessa, jossa kävimme 5. ja 6. luokan. Luokan yhteyteen oli rakennettu näyttämö, joka toimi aluksi Aholan sivukirjastona. Kuusijuhlien ajaksi hyllyt peitettiin sopivin kankain, kalusteet siirrettiin syrjään ja luokanpuoleinen väliseinä avattiin. Miten isolta ja hienolta luokka näyttämöineen tuntuikaan!

Kuusijuhlat olivat tärkeä, jännittävä ja juhlallinen tapahtuma. Joulunäytelmät, tonttuleikit 1. ja 2. luokan opettajan Oili Pesosen johdolla ja joululaulut kuten Joulupuu on rakennettu sekä Enkeli taivaan kuuluivat oleellisena ohjelmaan.

Laulua johti komeasti 5. Ja 6. luokan opettaja Pertti Pesonen säestäen ilmaa puhkuvalla urkuharmonillaan. Ylempien luokkien tyttöjen tehtävä oli ennen juhlaa lajitella oppilaitten toisilleen askartelemat ja kirjoittamat joulukortit. Ne pakattiin yhteen punaisella villalangalla juhlassa jaettavaksi.

Korttiin pantiin kortin saajan ja lähettäjän nimi sekä tervehdys ”Täällä kuusijuhlassa”, useimmin ”Täällä kuusella”. Kerran sain kortin, jossa lähettäjältä oli unohtunut toinen u-kirjain, mutta ajatushan oli tärkein.

Itselle kuusijuhlien kohokohta oli todistusten jako sekä lopuksi saatu ruskea paperipussi, jotka varmaan koulun keittäjä Aune Tuomainen oli täyttänyt meille. Joulupussi sisälsi omenan, piparin ja parhaassa tapauksessa muutaman karamellin.

Inkeri Lehmusjärvi

Bryssel, Belgia / Imatra

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka