Hovioikeus hylkäsi Kemira Chemicalsin ja päivämestarin työturvallisuusrikossyytteet, kloorikaasua pöllähti venttiiliä huoltoseisokin aikana tarkastaneen päälle

Itä-Suomen hovioikeus on vapauttanut Kemira Chemicalsin ja yhtiön päivämestarin työturvallisuusrikoksesta tuomitusta rangaistuksesta. Oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että päivämestari olisi laiminlyönyt

Aihekuva Sami Lettojärvi

Terhi Kinnunen

Itä-Suomen hovioikeus on vapauttanut Kemira Chemicalsin ja yhtiön päivämestarin työturvallisuusrikoksesta tuomitusta rangaistuksesta.

Oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että päivämestari olisi laiminlyönyt vaaratekijöiden tunnistamisen. Sen vuoksi syyte työturvallisuusrikoksesta ja korvaukset on hylättävä.

Asianomistaja oli toukokuussa 2017 tarkistamassa Kemiran Joutsenon lipeätehtaalla kloorikaasuputken automaattiventtiiliä huoltoseisokin aikana. Venttiilistä oli vuotanut pöllähdyksenomaisesti kloorikaasua, jolle asianomistaja oli altistunut. Hän sai myrkytysoireita, ja hänellä diagnosoitiin sairaustila keuhkoissa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Kemiran maksamaan 8 000 euroa yhteisösakkoa. Päivämestari tuomittiin 10 päiväsakkoon. Päivämestarin ja yhtiön piti maksaa asianomistajalle 3 000 euroa korkoineen kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta.

Kemira ja päivämestari valittivat tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen. Yhtiö vaati hovioikeutta hylkäämään syytteen ja siihen liittyvät vaatimukset. Syyttäjä ja asianomistaja vastustivat muutosvaatimuksia, koska käräjäoikeus oli ratkaissut asian oikein.

Itä-Suomen hovioikeus toimitti asiassa pääkäsittelyn viime joulukuussa. Hovioikeus toteaa, että koska kloorikaasuvuoden syy jäi epäselväksi, ei varmuudella päätellä, olisiko vuoto voitu välttää, jos päivämestari olisi toiminut toisin.

Prosessista saatujen tietojen mukaan putkisto oli paineeton, eikä siellä ollut klooria. Putken tuuletusta oli lisätty. Työskentelyn turvallisuutta on varmistettu työlupamenettelyllä ja työntekijöiden perehdyttämisellä. Asianomistaja oli jäänyt altistuttuaan asentamaan venttiiliä paikalleen, vaikka tilasta olisi pitänyt poistua välittömästä.

Hovioikeuden mukaan ei voi tehdä sellaista johtopäätöstä, että päivämestari olisi menetellyt huolimattomasti. Jäi näyttämättä, että päivämestari olisi laiminlyönyt venttiilin tarkastustyön vaaratekijöiden tunnistamisen. Tämän vuoksi syyte työturvallisuusrikoksesta ja siihen perustuvat korvausvaatimukset on hylättävä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siihen voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka