Lukijan kynä: Rintojen omatarkkailu edistää terveyttäsi

Joka kahdeksas Suomessa asuva nainen sairastuu vuosittain rintasyöpään. Miehiä sairastuu vuodessa noin 30, muista sukupuolista ei ole rekisteriä. Rintasyövän varhainen

Aihekuva Erika-Evely Eisen

Karolina Sivonen

Joka kahdeksas Suomessa asuva nainen sairastuu vuosittain rintasyöpään. Miehiä sairastuu vuodessa noin 30, muista sukupuolista ei ole rekisteriä.

Rintasyövän varhainen toteaminen helpottaa sen hoitoa ja lisää paranemisen todennäköisyyttä. Säännöllisellä rintojen omatarkkailulla voit itse vaikuttaa rintasyövän varhaiseen havaitsemiseen ja siten paranemiseen.

Tee omatarkkailu aluksi kerran viikossa, niin saat tuntumaa siihen, miltä rinnat tuntuvat kuukauden eri vaiheissa. Tämän jälkeen kerran kuussa riittää.

Jos sinulla on kuukautiset, tee omatarkkailu heti niiden jälkeen, koska silloin rinnat ovat pehmeimmillään. Muussa tapauksessa valitse itsellesi jokin tietty aika kuukaudesta, kun teet omatarkkailun.

Rintasyövän oireet voivat näkyä tai tuntua, joten tutki rinnat katsellen ja tunnustellen.

Katso rintoja peilin edessä: näetkö muutoksia muodossa tai ihossa? Purista rintoja varovasti: tuleeko eritettä?

Tunnustele rinnat makuuasennossa sormet suorina ja yhteen painettuna. Tutki yksi rinta kerrallaan vastakkaisen puolen kädellä siten, että tutkittavan rinnan puoleinen käsi on ensin suunnattuna alaspäin, sitten suoraan sivulle ja lopuksi ylöspäin. Käy rinnat läpi kauttaaltaan ja kokeile myös kyljet.

Merkitse havaintosi ylös. Jos löydät poikkeavan muutoksen, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen. Kaikki muutokset eivät onneksi ole huonolaatuisia. Rintasyöpä voi olla myös oireeton.

Kyseessä voivat olla kesän tärkeimmät minuutit.

Rintojen omatarkkailuohjeet kuvineen sekä asiaa rintaterveydestä ja rintasyövän oireista löydät Tunne rintasi ry:n verkkosivuilta osoitteesta www.tunnerintasi.fi.

Omatarkkailua tehdessäsi kyseessä voivat olla kesän tärkeimmät minuutit. Käy myös seulontamammografiassa, jos olet saanut kutsun.

Varhaisen toteamisen ja hoitojen kehittymisen myötä rintasyöpään sairastuneista 91 prosenttia on elossa viiden vuoden päästä.

KAROLINA SIVONEN

Kirjoittaja työskentelee järjestösuunnittelijana Tunne rintasi ry:ssä, joka on rintasyöpätietouden levittämisen ja rintasyövän varhaisen toteamisen puolesta kampanjoiva kansalaisjärjestö.

Kommentoi