Pääkirjoitus: Riittääkö sujuva arki kaupungin valttikortiksi, kun uusia muuttajia houkutellaan?

Karujen väestönkehityslukujen edessä ei lannistuta. Päinvastoin, Lappeenranta yrittää eri keinoin lisätä kaupungin väkilukua. Näin sanoi hyvinvointi- ja sivistyspalveluiden toimialajohtaja Tuija

Karujen väestönkehityslukujen edessä ei lannistuta. Päinvastoin, Lappeenranta yrittää eri keinoin lisätä kaupungin väkilukua. Näin sanoi hyvinvointi- ja sivistyspalveluiden toimialajohtaja Tuija Willberg asukastilaisuudessa, jossa kerrottiin lasten ja nuorten palveluiden tulevaisuudesta.

Pyrinnöt ovat kannatettavia, mutteivät helppoja toteuttaa. Juuri tehdyn kyselyn mukaan lappeenrantalaiset arvostavat sitä, että heillä on työpaikka ja luonto lähellä. Saimaa saa erityispisteitä. Liikuntapalveluita ja tapahtumia toivottiin lisää.

Lappeenranta markkinoi itseään kaupunkina, joka tarjoaa helppoa elämää. Se tarkoittaa liikkumisen ja arjen sujuvuutta sekä ympäristön viihtyisyyttä. Niihin kaupungin päätöksenteolla voi myös vaikuttaa. Perhesuunnitteluun kaupunki ei voi puuttua, vaikka vähenevän väen alueella lapset olisivatkin tervetulleita.

Yksi mahdollinen ryhmä, joka voisi kasvattaa kaupungin väkilukua, ovat paluumuuttajat.

Kaupunki voi kuitenkin tukea lapsiperheitä selviytymään arjessa ja panostaa päivähoitoon ja kouluihin.

Monipuolinen elinkeinoelämä ja opiskelijat ovat Lappeenrannalle ensiarvoisen tärkeitä. Halutaan pitää huolta siitä, että töitä löytyy sekä peruskoulutuksen saaneille että huippuosaajille. Paikallisille yrityksille oppilaitokset ovat tuhannen taalan paikkoja.

Yksi mahdollinen ryhmä, joka voisi kasvattaa kaupungin väkilukua, ovat paluumuuttajat. Heistä moni etsii samaa, mitä lapsiperheet: sujuvaa arkea ja maalaiskaupungin rauhaa.

Mutta molemmat ryhmät tarvitsevat myös sosiaalipalveluita, ja juuri niihin liittyvät lähivuosien suurimmat myllerrykset sekä vaikeat kysymykset.

SARI PULLINEN

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka