Arkistosta: Myrsky-patsas paljastettiin 40 vuotta sitten — muistatko tapahtuman tai itse myrskyn?

Suurimmaksi kansanjuhlaksi Joutsenossa kautta aikojen muodostui yleisömääränsä perusteella Myrsky-patsaan paljastustilaisuus. Useihin tuhansiin nouseva kansanjoukko oli seuraamassa, kun peittävä verho vedettiin

Suurimmaksi kansanjuhlaksi Joutsenossa kautta aikojen muodostui yleisömääränsä perusteella Myrsky-patsaan paljastustilaisuus. Useihin tuhansiin nouseva kansanjoukko oli seuraamassa, kun peittävä verho vedettiin tämän keskelle kylää kohonneen uljaan muistomerkin yltä. — Troikan komeat ratsut aloittivat ikuisen laukkansa myrskypilvi Raivottaren ohjaamina.

Luovutuspuheen piti Lions Club Joutsenon presidentti Ilkka Kiislahti. Hän mainitsi mm: ”Seitsemän vuotta sitten tällä alueella raivonnut myrsky on antanut aiheen tälle patsaalle, mutta sen pystyttämiseen on Leijonilla ollut toinenkin tarkoitus. Kun Leijonien muistomerkkiajatuksesta oli taiteilija Reino Puustisen käsissä muotoutunut taideteos, oli Leijonilla jo patsasta tilattaessa selvä pyrkimys aikaansaada ja pystyttää julkinen veistos koristamaan Joutsenon karua ja myrskyn runtelemaa keskustaa. Tällä toimenpiteellä Leijonat haluavat kiinnittää huomiota siihen, että voimakkaan rakentamisen ohella tulisi entistä enemmän ottaa huomioon myös asuinympäristön viihtyvyystekijät.—”

Muistuttakoon tämä patsas jälkipolville heinäkuun 8. päivän 1972 illasta, jolloin Joutsenossa luultiin maailmanlopun tulleen.

Vastaanottopuheen piti kunnan edustajana valtuuston puheenjohtaja Maunu Lakka: ”—Tämän patsaan sijoituspaikkaa etsittiin kauan, onhan kysymyksessä Joutsenon ensimmäinen julkinen patsas, jonka koko asetti jo omat vaatimuksensa ympäristön suhteen. Tämä valittu paikka tuntuu nyt onnistuneelta, paikkahan sijaitsee aivan Joutsenon ydinkeskustassa, tänä syksynä aloitettavan kirjastorakennuksen ja jo valmistuneen liikekeskuksen välissä, Keskuskadun varrella, joten taideteoksen löytänevät joutsenolaisten lisäksi jo tänä kesänä tuhannet asuntomessuilla kävijät kautta maan.— Muistuttakoon tämä patsas jälkipolville heinäkuun 8. päivän 1972 illasta, jolloin Joutsenossa luultiin maailmanlopun tulleen.”

Paljastuspuheen piti eduskunnan puhemies Johannes Virolainen: ”Tasan seitsemän vuotta sitten meni näiden seutujen yli hirmumyrskyyn verrattava rajuilma. Se aiheutti valtavaa tuhoa, kuten tänään on jo kerrottu. Joutsenon kunnan alue joutui kärsimään suuria menetyksiä, ei vain taloudellisia, jotka aina voidaan tavalla tai toisella korvata, mutta ehkä vieläkin raskaampia olivat ne maisemalliset vauriot, joita myrsky aiheutti.

PAIKALLISLEHTI JOUTSENO

HEINÄKUUN 12. PNÄ

N:O 28 — 1979

Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post's poll.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka