Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan kynä | "Vaikka päällimmäisenä tunteena olisi rakkaus, moni kokee samanaikaisesti myös vihan ja avuttomuuden tunteita" – omaishoitajien vertaisryhmässä opetellaan tunnistamaan omat voimavarat

Sitova hoiva voi kuormittaa omaishoitajaa fyysisesti ja psyykkisesti sekä kaventaa sosiaalisia suhteita ja muuta elämää. Muuttuneessa elämäntilanteessa moni hyötyisi tunteiden käsittelystä sekä oman käyttäytymisen ja voimavarojen pohtimisesta.

Arvioiden mukaan 80 prosenttia pitkäaikaissairaiden, vammaisten ja iäkkäiden ihmisten tarvitsemasta hoivasta on omaishoitajina toimivien perheenjäsenten sekä muiden läheisten varassa. Suomessa pääasiallista auttamisvastuuta kantaa noin 350 000 läheistä.

Läheisen hoitaminen saattaa herättää voimakkaita ja ristiriitaisia tunteita. Vaikka päällimmäisenä tunteena olisi rakkaus, moni kokee samanaikaisesti myös vihan ja avuttomuuden tunteita.

Voi olla vaikeaa hyväksyä muutokset rakkaan ihmisen käytöksessä ja toimintakyvyssä. Sairastuminen on perheessä kriisi, jonka tuomiin elämänmuutoksiin sopeutuminen vie aikaa koko perheeltä ja vaatii myös tunteidenkäsittelyä.

Omaishoitajan kokema uupumus ja torjutut tunteet saattavat kuormittavassa tilanteessa purkautua käytöksenä, joka pelottaa, loukkaa ja vahingoittaa hoidettavaa läheistä. Tällaista käytöstä kutsutaan kaltoinkohteluksi tai väkivallaksi.

Kaltoinkohtelu voi olla tarkoituksellista tai tahatonta, esimerkiksi omaishoitajan tiedonpuutteesta tai uupumuksesta johtuvaa laiminlyöntiä. Väkivalta voi kohdistua paitsi hoidettavaan, myös itseen.

Koronaepidemiasta seurannut palvelujen supistaminen ja sulkeminen on lisännyt entisestään omaishoitajien yksinäisyyttä, haavoittuvuutta ja eristäytyneisyyttä.

Useiden eri tahojen yhteistyöhanke Tunne voimavarasi tarjoaa tukea ikääntyville omaishoitajanaisille, jotka ovat huolissaan omista tunteistaan, käytöksestään ja voimavarojensa vähenemisestä.

Tunne voimavarasi -hanke ja Etelä-Karjalan Omaishoitajat ry järjestävät touko-kesäkuussa maksuttoman ja luottamuksellisen vertaisryhmän 60+-vuotiaille läheisestään huolehtiville naisille.

Ryhmässä käsitellään erilaisia tunteita ja sitä, miten toimia tai käsitellä niiden kautta hankalia ja ristiriitaisia tilanteita; minkälaisia voimavaroja itse kullakin on, ja tunnistaako niiden perusteella, tarvitseeko tukea ja apua. Yksin ei tarvitse pärjätä.

Hankkeen ensimmäinen vertaisryhmä toteutettiin viime syksynä, ja siitä saatu palaute on ollut rohkaisevaa. Eräs ryhmään osallistunut omaishoitaja kuvasi samaansa tukea näin: ”Vertaisten kertomukset omista tilanteistaan ja tunteistaan saivat minut ymmärtämään, että minulla on lupa tuntea kuten tunnen ja lupa olla väsynyt ja saamaton. Syyllisyydentunne siitä, että teen omia mieluisia ja mielihyvää tuottavia asioita, on vähentynyt.”

Etelä-Karjalan ryhmä kokoontuu viisi kertaa Zoom-alustalla verkossa, alkaen 27.5. Ryhmään hakeutuminen ja lisätietoa 12.5. mennessä: Erja Koskimäki, p. 040 842 4440, erja.koskimaki@ekomaishoitajat.inet.fi.

Erja Koskimäki Päivikki Paakkanen

Kirjoittajista Koskimäki työskentelee omaistoiminnan ohjaajana Etelä-Karjalan Omaishoitajat ry:ssä, ja Päivikki Paakkanen on Tunne voimavarasi -hankkeen koordinaattori Miina Sillanpään säätiössä.