Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Vanhustenhoitoon lisää käsipareja, ei säästöjä

Vanhusten määrä tulee ennusteiden mukaan kasvamaan voimakkaasti, ja näin tapahtuu myös meillä Lappeenrannassa. Ikäihmisten hyvinvoinnin ja palvelujen turvaaminen on mielestäni yhteiskunnan tärkeimpiä tehtäviä. Vanhusten palveluista ei koskaan saa tulla säästökohdetta.

Olen ylpeä siitä, että pääministeri Sanna Marin totesi hallituksen kehysriihen päätteeksi, että talouden säästöjä ei kohdisteta sote-palveluihin, kuten ei myöskään koulutukseen eikä opintososiaalisiin etuuksiin. Meistä jokainen vanhenee, ja ihmiset elävät aiempaa pidempään.

Suuret ikäluokat lähestyvät kovaa vauhtia ikää, jolloin moni alkaa jo tarvita kotihoidon palveluja, osa myös erilaisia asumispalveluja, kuten palvelutaloja, perhehoitoa tai hoivakotipaikkaa. Kotihoidossa on aivan liian vähän henkilöstöä monina vuosia tehdyistä henkilölisäyksistä huolimatta. Syynä on kasvanut asiakasmäärä, mutta myös hoidettavien yhä huonompi kunto.

Kotihoidon lähihoitajat tekevät työtä sydämellään, ja he, kuten myös vanhukset, haluaisivat, että kotihoidon hoitajalla olisi enemmän aikaa viivähtää vanhukset kotona. Mutta kotihoidon päivittäinen tiukka työlista ei anna riittävästi tähän mahdollisuuksia.

Nyt on jo kiire alkaa kouluttaa lisää kotihoidon työntekijöitä, jotta Eksote pystyy vastaamaan tämän hetken kotihoidon tarpeeseen, puhumattakaan tulevista kasvavista tarpeista.

Eksoten ja ammattiopiston tulee mielestäni jatkaa vuoden 2019 tapaan lähihoitajien koulutusta oppisopimuskoulutuksella, joka sopii sekä nuorille että aikuisopiskelijoille.

Maan hallitus on myöntänyt uusia aloituspaikkoja ja rahoitusta ammattiopistoille, joten koulutuksen aloittamiselle ei pitäisi olla taloudellisia esteitä. Oppisopimuskoulutuksella saadaan kotihoitoon lisää henkilöstöä varsin nopeasti.

Peräänkuulutan lisähenkilöstöä sekä kotihoitoon että hoivakoteihin. Jälkimmäisessä on jo laki henkilöstölisäyksistä. Ennakoin, että Marinin hallitus valmistelee lakia myös kotihoidon henkilöstömäärästä suhteessa kotihoidon asiakkaiden hoito- ja palvelutarpeeseen.

Vanhusten hyvinvoinnin tulisi olla meille kaikille sydämenasia – ja minulle se todella on ollut sitä jo pitkään!

Kirjoittaja on Lappeenrannan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen ja kuntavaaliehdokas (sd.).