Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan kynä | Lasten turvallisuus ei odota

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Korhonen kirjoitti (ES 5.9.) turvallisesta koulumatkasta. Lapset tarvitsevat liikenteessä erityistä suojelua. Turvallisen koulutien takaaminen on jokaisen autoilijan ja Lappeenrannan kaupungin välttämätön velvollisuus.

Turvallinen koulutie ei toteudu kaikkialla Lappeenrannassa. Jos koulumatka ei ole turvallinen, asettaa se vanhemmat vaikeaan tilanteeseen. Tuleeko vanhemman silloin saattaa lapsi kouluun?

Vanhemmat ovat itse kustantaneet lapsilleen koulukyytejä välttääkseen vaarallista Penttiläntietä, jota pitkin koululaiset joutuisivat yksin kulkemaan. Liikenneturvallisuus on asia, josta ei voi tinkiä. Koulukyytisuunnittelussa ei ole riittävästi otettu huomioon kaikkia koululaisia, vaan reitit on suunniteltu niille oppilaille, jotka kuuluvat koulumatkan pituuden puolesta koulukuljetusten piiriin.

Pysäkille pääsyyn tarvitaan usein polkupyörää välimatkojen ollessa pitkät. Tämä on käytännössä vaikeaa, sillä koulukuljetukset kulkevat usein eri reittiä aamuisin kuin iltapäivisin.

Kouluverkkoa ja koulutietä suunnitellessa tulee huomioida koko koulureitti aina kotiovelta koululle niin, että kulku olisi mahdollisimman sujuva ja turvallinen.

Nykytilannetta parempaa suunnittelua ja viestintää tarvitaan. Tarvittavat muutokset eivät saa hukkua byrokratiaan. Se, miten lapset tosiasiallisesti pääsevät kulkemaan kouluun, tulee ottaa monipuolisesti huomioon, kun reittejä suunnitellaan.

Vanhemmat ovat itse kustantaneet lapsilleen koulukyytejä välttääkseen Penttiläntietä.

Lapsivaikutusten arviointi tulee ottaa vahvemmin mukaan koulukyytien ja kouluteiden turvallisuuden osalta, ja tämä arviointi tulisi tehdä ennakkoarviointina.

Nyt Lappeenrannassa on kouluteitä, jotka ovat turvattomia ja tämä haaste tulee ratkaista. Turvallisuus tulee olla Lappeenrannan valttikortti myös koululaisille.

Vanhempien tulee voida luottaa siihen, että Lappeenrannassa lasten koulureittien turvallisuudesta ei tingitä ja epäkohdat korjataan kiireellisesti. Lasten turvallisuus ei odota.

Kirjoittajat ovat kokoomuksen kaupunginvaltuutettuja ja äitejä.